„Gyönyörű kocsmai csend…”
– a 80 éve lebontott Tabán emlékezete – időszaki kiállítás  2014. 03. 02-ig

A Tabán hosszú történelme során túlélt ostromokat, természeti katasztrófákat, járványokat, tűzvészeket – végső pusztulását a „városfejlesztés” értelmetlen mohósága okozta. 1933 és 1936 között 400 házat bontottak le egy soha meg nem valósult fürdőnegyed kedvéért.

1933 őszén koppantak a csákányok a legősibb budai városrész kövein. Maradéka az ostrom áldozata lett, a maradék maradéka az új Erzsébet híd építésekor pusztult tovább. Mára csak a nosztalgia maradt. De miért, hogyan jutott erre a sorsra? Kik, miből, hogyan éltek itt? Miképpen lett a dolgos szőlőművesek, kereskedők, halászok városából „budai Grinzing”? Az lett-e tényleg?

A történetmesélő tablók mellett ritkán látható eredeti metszetek és grafikák kerülnek a falakra, egy teremben pedig kilenc hajdanvolt tabáni mutatkozik be a látogatóknak, a hős pópától az írót nevelő mosónőig, csillagászati órák kitüntetett mesterétől a mézeskalácsosig.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 
1036 Budapest, 
Korona tér 1.
Tel.: 375-62-49

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr915625913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása