A Gellért-hegyi stációk

 2014.04.19. 19:48

Valamikor a Gellért-hegy a pestiek és budaiak Húsvétjának fontos kelléke volt -kálváriáját tavaszonként ezrek járták végig.  A hegyen rendezett húsvéthétfői búcsú pedig a gyerekek és a felnőttek egyik kedvenc szórakozása volt évszázadokon át, mézeskalács szívekkel, rögtönzött lottóbódéval, lacikonyhával és borkimérésekkel...

gellérthegyi stáció-1.jpg

A Hegyalja útról a Gellérthegyre vezető út a Sánc utca régi neve Stáció utca. A festett faszobrokkal díszített stációk egészen az ötvenes évekig megvoltak, az utolsót a Számadó és Szirtes utca sarkán 1951-ben bontották el egyetlen éjszaka alatt.

gellérthegyi stáció-5.jpg

(körmenet az Orom utcában)

gellérthegyi stáció-2.jpg

A hegytetőn álló kápolna utolsó maradványai az 1965-ös robbantásos tereprendezéssel tűntek el végképp. Ekkor elképesztő összegből, 22 millió forintból felépült a Jubileumi Park, az 1945-ös áprilisi felszabadulás 20 éves jubileumára.

További információért kattintson a képre:

gellérthegyi stáció-3.jpg

 

Forrás / köszönjük:
Dittrichné, Vajtai Zsuzsánna
Párperc budapest blog
Fortepan

Címkék: húsvét kálvária Gellért-hegy Stáció

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr706053487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v2peti 2014.04.20. 00:21:40

Érdekes, hogy ennek a visszaépítéséről nemigazán esett eddig szó! Holott már 25 év eltelt a rendszerváltás óta, és az egyházellenes hangulat már jóval korábban megváltozott.

Gonbolkozó 2020.05.26. 11:27:40

@v2peti: A Kálvária teljes visszaépítése ma már nehezen menne, mert a régi Stáció, mai Sánc utcában végig házak állnak és elég nagy a forgalom is. Valamilyen emléket persze lehetne állítani neki.
süti beállítások módosítása