A „BUDAI VÁR ÉS KÖRNYÉKE KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE” KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027 PROJEKT KERETÉBEN MEGKEZDŐDIK A VÁRI LIFTEK ÉPÍTÉSE. 

Akadálymentesítés, a Vár járműforgalmának csökkentése és a Várnegyed elérhetőségének javítása – ez a három fontos célkitűzés jellemzi a Budavári Önkormányzat közlekedésfejlesztési projektjét. E célkitűzések megvalósítását segítik azok a liftek, amelyeket a Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt keretében a Gránit lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és az Iskola lépcsőnél alakítanak ki a jövő év tavaszára.

Eredménnyel zárultak a vári liftek létesítésére kiírt közbeszerzési eljárások. A szerződéskötés és a munkaterület átadása után a munkálatok már október hónapban megkezdődnek mindhárom területen.   


Gránit lift

A Gránit lépcsőhöz tervezett lift a jelenlegi Fedett lépcső mellett a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához hozza majd az utasokat. A lift kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a Frenyó és Társai Építőipari Kft. nyerte el. A vállalkozó feladata a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése majd a személyfelvonó telepítése és a falburkolat készítése, a környezet rendezése. A beruházás részeként megújítják a közvilágítást és távfelügyeletet is kiépítenek. A beruházás értéke mintegy 96 millió forint.
 

Murad lift

A Murad pasa bástyájánál tervezett lift a Lovas útról az Anjou sétányra szállítja az utasokat. A lift kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást az EB Hungary Kft. nyerte el, a cég feladata többek között a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése majd a személyfelvonó telepítése, a falburkolat elkészítése, a közvilágítás cseréje, a távfelügyelet kiépítése és a környezetrendezés. A beruházás értéke mintegy 120 millió forint.
 

Iskola lift

Az Iskola lépcsőhöz tervezett lift az Ibolya utcához, a Hess András térhez szállítja majd fel az utasokat. A lift kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást szintén az EB Hungary Kft. nyerte el, a cég feladata többek között a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése majd a személyfelvonó telepítése, a falburkolat elkészítése, a közvilágítás cseréje, a távfelügyelet kiépítése és a környezetrendezés valamint  a meglévő kút felújítása. A beruházás értéke mintegy 120 millió forint.  
 

A tervek szerint mindhárom beruházás jövő év februárjára készül el, így tavasszal már lifttel is megközelíthető lesz a Tóth Árpád sétány, az Anjou sétány és a Hess András tér is. Ezzel tovább csökkenthető a Budai Vár gépkocsiforgalma.



Címkék: vár lift Budai Vár Gránit lift Murad lift Iskola lift

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr126809831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása