Újra szól a budapesti Mátyás-templom orgonája. A főváros legnagyobb hangszerét 210 millió forintos állami támogatásból újították fel. 

Hat év hallgatás után újra megszólalt a budavári Mátyás-templom orgonája. A Schulek Frigyes által tervezett, több mint száz éves hangszert többször átépítették. „Az orgona 111 regiszteres, ami önmagában hangszíneket jelent. Ha lefordítom, azt lehetne mondani, hogy egy 111 tagú zenekar, amelyikben minden regiszter egy-egy embert, egy-egy hangszert képvisel” – mondta Hock Bertalan orgonaművész a budavári Mátyás-templom felújított orgonájának bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A 60 tonnás hangszer legnagyobb sípja 10,5 méter hosszú, a legkisebb pedig 6-8 milliméter. „Budapest legnagyobb hangszerét újították fel, és egy olyan sokoldalúan használható hangszer jött létre, amely nem pusztán a templom szakrális alapfunkciójának megfelelően az istentisztelet kiszolgálására alkalmas, hanem ahogyan a múltban is történt, nyilván a jövőben is nagyon sok koncertnek fog otthont adni” – fogalmazott Mátéffy Balázs gyűjteményvezető.


 

Címkék: orgona Mátyás templom

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr687107257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása