1964 január - február

január 11: A legnagyobb magyar országcímer. A Kőfaragó- és Épületszobrászipari Vállalat dolgozói elkészítették a budai várpalota új ékességét, a legnagyobb magyar országcímert. A vállalat 17 kőfaragójának csaknem négy hétig tartott a hatalmas kőalkotás megformázása. A nagy dombormű átmérője 2,5 méter, de a címer alapja - a jelvény szalagdísze miatt - már öt méter hosszú. Több mint tíz elemből rakják majd össze, mert lehetetlen lenne a 262 mázsás kőalkotást egy darabban felerősíteni. A budai vár dunai homlokzatát, a kupola alatti palotarészt ékesítik majd az új kőcímerrel. (Esti Hírlap) 


Január 14:
A II. kerület megújulása - 15 emeletes toronyházak, több ezer új lakás, gépkocsi parkoló terek. Több éves terv készült a II. kerületi foghíjak, valamint az összefüggő üres területek beépítésére. A korszerű városrendezés elvei szerint kidolgozott program a "rekonstrukcióra" leginkább rászoruló két körzet, a Viziváros és a Zsigmond tér környékét kívánja elsősorban rendezni. A tervek szerint - a helyi építészeti hagyományokat megtartva - 4-6 szintes épületeket emelnek, s 1966 végéig folyamatosan mintegy ezer lakás készül el. A rendelkezésre álló terület jobb kihasználására azonban négy, 15 emeletes, szabadon álló toronyház is épül majd - egyenként 140 lakással - a Bem rakpart, a Csalogány utca, az Erőd utca, a Mártírok útja és a Bem József utca által határolt területen. 1970-ig újabb 1400 lakást hoznak létre, s ezzel befejeződik a Víziváros beépítése. 

II ker.jpg
A program szerint - s erre a kerületi tanács nyomatékosan felhívta a beruházók figyelmét - az új lakótömbhöz kellő számú üzletet, továbbá szociális és művelődési intézményeket is terveznek. Például két óvoda épül, összesen 250 gyermek részére, továbbá három bölcsőde. A különféle típusú kereskedelmi egységek alapterülete összesen mintegy 2500 négyzetméter lesz. Nyolcszáz személyes mozit is kap a környék a Csalogány utca, az Iskola utca és a Gyorskocsi utca közötti részen. A zárt területeken megfelelő játszóhelyeket biztosítanak, az épülettömbök előtt pedig gépkocsiparkoló tereket jelölnek ki.  (Magyar Nemzet) 

Január 16: Különleges panorámatársalgóval bővül az idén a Citadella turistaszállója. A 21 méter hosszú és öt méter magas üvegfal mögül kitűnő kilátás nyílik majd a pesti oldalra. (Népszabadság) 

Január 21: Loggiás, öröklakásos ház a budai Dunaparton
. Az Erzsébet-híd építése felvetette a budai Duna-part rendezésének kérdését is. Nem csupán az új híd környékéről van szó, hanem a Margit-hídig terjedő partszakasz képének kialakításáról is. Aktuálissá teszi ezt a problémát a Víziváros küszöbön álló rendezése is. A budai Duna-parton még van néhány beépítésre váró foghíj. 

Az üres telkek száma rövidesen kettővel csökken. A Bem rakparton két hatalmas méretű öröklakásos lakóház építése indul. Először a Bem rakpart 30. számú telken, a Csalogány utca sarkán kezdődik az építkezés. Ezen a telken 8 emeletes, 72 lakásos modern ház épül. A másik öröklakásos ház, amely 7 emeletes lesz, és 52 lakást foglal majd magában, a Bem rakpart 9. szám alatt, a Pala utca sarkán épül. (Esti Hírlap) 

Február 8: Az újfajta csuklós villamoskocsi tervei elkészültek a Ganz Villamossági Művekben, és a Ganz-MÁVAG-gal együttműködve az év közepére átadják az első kocsit. Az új, korszerű csuklós villamos 25,6 méter hosszú lesz, s egyszerre 270 utast szállít majd. Három részből áll, öt tágas ajtaja lesz, a torlódások elkerülésére két ülőkalauz teljesít majd rajta szolgálatot. (Magyar Nemzet)  GANZ.jpg


Február 17: Két toronyház épül Budán - 19 emeletes lakóház a Széna-téren - 20 emeletes irodaház a Krisztinában. A Széna tér - Retek utca - Lövőház utca sarkára tervezik az első budai toronyházat, oda, ahol ma a MÁVAUT autóbuszok állomásoznak. A tervet Vedres György és Rimanóczy Gyula, a BUVÁTI tervezőmérnökei készítették. A Széna téren tanácsi lakóház épül majd, hatvanhárom méter magas lesz, 19 emeletes. A toronyház földszintes, szélesen elterülő üvegépületből emelkedik ki. A földszintes épület bútoráruháznak készül, tetejét a magasház lakói pihenőhelyül használhatják, ezt a tetőteraszt növénytartókkal, padokkal látják el. A toronyház első emeletén a lakóknak kis raktárakat terveztek. Emeletenként hat lakás lesz, mindegyik egyszobából és két félszobából, valamint étkezőhelyiségből áll. Emeletenként szemétledobót építenek. A két felvonó közül az egyik bútorszállításra is használható. 

A toronyház terve beilleszkedik a Moszkva tér és környéke részletes rendezési tervébe. A Mártírok útján - a kis Rókus és a Lövőház utcai szakaszon - építik majd meg a Klement Gottwald Villamossági Gyár 26 méter magas, ívesen tört vonalvezetésű, lábakra állított irodaházát. Ennek tervét az IPARTERV készíti. Később a Fény utcai piac közvetlen közelében levő rozoga kis házakat lebontják, s helyükön építik fel a budai nagyáruházat. 

A Déli-vasút és a Vérmező között, a Krisztina krt. 39-41. és 43. számú telken építik meg a második budai toronyházat, a Magyar Villamosművek "felhőkarcolóját", amelyben helyet kap az Erőberuházási Vállalat és az Országos Villamostávvezeték Vállalat is. Az irodaház tervét Vedres György, Kis Albert és Iványi László készítette. A Krisztina körúti irodaház 68 méter magas, 20 emeletes lesz. Az árkádsoros épület alagsorában ötven autónak építenek garázst. Az épületben 1600-an dolgoznak majd, lesz egy 1500 adagos önkiszolgáló étterem és hatszáz személyes kultúrterem is. A hat felvonó közül kettő 24 személyes. (Esti Hírlap) 

Széna tér.jpg

Február 26: Nagyszabású parkosítás az Erzsébet-híd környékén. 
A Fővárosi Kertészeti Vállalat nagyméretű parkosítással készülődik az Erzsébet-híd avatására. 

A pesti hídfőnél a belvárosi templom környékét modern útvezetéssel, széles kőlapokkal építik ki, mellette nagy zöld területekkel, sétautakkal, padokkal, virágágyakkal, és kombinált kerti támfalakkal, csaknem egyhektárnyi területen. A budai hídfőnél parkosításra váró, hatalmas terület 22 hektáron vonul végig a Rác-fürdő környékétől egészen a Horváth-kertig, felfelé pedig a Gellérthegy északi oldalától a Tabán jelenleg rendezetlen parkterületein át a Gellérthegy utcáig. A Döbrentei téren reprezentatív parkot létesítenek, dús virágdíszítéssel, nagy víztükörrel, sétányokkal, padokkal. Ezen a részen két gyermekjátszótér is lesz; egyik a tér után, a hídlejáró közelében épül, s felújítják a Bethlen-udvar előtti régi játszóteret is. (Népszabadság) 

Döbrentei_1.jpg

forrás: fovarosi.blog/fortepan

Címkék: retró régmúlt újságcikkek 50-éve írták I. kerület régen

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr255828899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Normális 2014.03.04. 10:19:31

Háta Istennek,
Ezekből a toronyházakból nem lett semmi. Más kérdés, hogy a Vízivárosban sokáig betartott párkánymagasságokon az utóbbi évtizedben folyamatosan lazítgatnak; a lakossági tüntetés ellenére 14 éve megépítették az "ERFI-II" -t, és, a fő csapás, a Bem téri volt MDF-székház 7 emeletessé alakítása még ránk vár:
epiteszforum.hu/bem-teri-atalakulas-tervismerteto

Azt hittük 14 éve, hogy megúszhatjuk a Mammut I-gyel, és a Minisztérium helyére a Nemzeti Színház kerül, de nem...
Hálistennek a Minisztériumot lassan azért eltakarítják a francba a Margit Körúton. Buda így egy kicsit megint Buda lesz, és kevésbé gettó. Abból van bőven Pesten...

egyker 2014.03.04. 10:57:49

@Normális:
Bízunk benne, hogy 2 héten belül már beszámolhatunk az Ipari Minisztérium bontásáról.

Normális 2014.03.04. 11:14:38

@egyker: Szívesen bontanék az első légkalapács-futam elhangzásakor pezsgőt a helyszínen, kedves, arralakó polgártársaimmal.
És, még szívesebben sütnék szalonnát a Bem téren, a visszavont tervrajzok lángján. Félek, ez viszont csak ábránd.
Pedig, milyen klassz védett közparkot lehetne csinálni a Honvéd Levéltár elbontásával, és a mellette most is meglevő falatnyi parkocskának a volt MDF-székház hatalmas udvarával való egybenyitásával. A kerület nincs rászorulva a terület elkótyavetyéléséből befolyó pénzre, az építőművészek meg ámokfussanak máshol.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2014.03.04. 15:04:41

Ez bizony a Fővárosi blog munkájának meglehetősen érdekes "átvétele".
fovarosi.blog.hu/tags/bp50

UIG559 2014.03.04. 16:04:07

@fovarosi.blog.hu: :) Valóban! Bár nem is annyira mosolyogni való hogy valaki csak lopni tud.

Ahoj- 2014.03.04. 17:11:48

@UIG559:
Nem értem, mondd már meg miért is lenne ez lopás?

Ott van alul a forrás megjelölése onnantól kezdve nem lopás!

A blog szabályzata engedi, forrás megjelölésével az adott cikk részleges leközlését. Ha megnézed ez egy I. kerületi Blog oldal, ide csak az I. kerületi híreket rakták be, nem egy az egyben lett átvéve az egész.

Te is megoszthatod bármelyik blog oldal hírét HA FELTÜNTETED A FORRÁST.

Egyébként meg vihar a biliben, szinte az összes blog nonprofit, ingyen csinálják a szerkesztők, az olvasók szélesebb körű tájékoztatása érdekében, kétlem hogy ebből haszna lenne ennek vagy más a blognak, viszont ha több blog átvesz adott híreket sokkal szélesebb körbe jut el az emberekhez. (márpedig nem ez lenne a cél kedves UIG559?)

Ennyivel a facebook megosztás is lopás? haha, ne viccelj már.

De ha teszem azt téged zavar, miért nem írsz nekik egy levelet hogy szedjék le a posztot.
Igaz pár ezer embert megszívattok vele, akik mondjuk nem érdekel a főváros egészének híre csak a helyi kerület hírei és akik szívesen olvassák.

Na én kérek elnézést!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.03.04. 21:49:01

Ez így azért nem teljesen frankó, én például simán azt hittem, hogy a "fovarosi.blog/fortepan" az csak a képek forrása.

A minimum az lenne, hogy a leadben leírni, hogy "A mai posztban a Fovarosi blog cikkeiből (itt link) szemezgetünk...", és akkor onnantól kezdve már rendben van.
süti beállítások módosítása