A „Százlábú híd” átépítése az április 13-a és május 27-e között időszakban érinti a Keleti pályaudvar vasútvonalainak menetrendjét. A vonatok közlekedésének módosítása azért vált szükségessé, mert a felújítás miatt folyamatosan egy-egy vágányon szünetel majd a vasúti forgalom, és a teljes felső vezetéket is áramtalanítani kell a híd alatt. Ezek a korlátozások jelentősen leszűkítik a vonatok ki- és bejárását a főpályaudvaron.

A hat héten át tartó időszakban a Keleti pályaudvar tehermentesítése miatt változik számos vonat menetrendje, kiindulási és célállomása a Budapest–Győr / Szombathely / Sopron / Hegyeshalom, Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Pusztaszabolcs–Kaposvár-Gyékényes, a Budapest–Sárbogárd–Baja, a Budapest–Hatvan,  Budapest–Újszász–Szolnok, Budapest–Kunszentmiklós-Tass – Kelebia vasútvonalon:

A Budapest–Győr–Szombathely(Zalaegerszeg)/Sopron, illetve Hegyeshalom viszonylatban közlekedő gyorsvonatok a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak.

A Déli pályaudvarról 13:50-kor, 14:50-kor, 15:50-kor, 17:50-kor Tatabányára, illetve 16:50-kor Komáromba induló vonatok Kelenföldről indulnak, valamint a Komáromból 6:40-kor induló és a Tatabányáról 15:11-kor induló vonat korábban, 14:59-kor fog indulni, illetve a Déli pályaudvar helyett Kelenföldig közlekedik. Az Intercity és nemzetközi vonatok esetében nem lesz változás, továbbra is Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak.

Budapest–Székesfehérvár vonalon, a Déli pályaudvarról reggel 8 óra után induló és érkező tárnoki elővárosi vonatok csak Kelenföldig járnak, és onnan is indulnak.

Budapest–Pusztaszabolcs vonalon, a Százhalombattáról reggel 6:39-kor induló vonat a Déli pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekedik.

Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs/Kaposvár–Gyékényes vonal InterCity járatai és a bajai expressz vonatok, valamint a Rippl-Rónai nemzetközi vonat Zágrábba a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarról indul, és oda érkezik.

Budapest–Hatvan vonal elővárosi vonatai módosított menetrend szerint közlekednek. A Gödöllő-Állami telepek megállóhelynél – a reggeli és esti időszak kivételével – csak a munkanapokon közlekedő Budapest–Gödöllő viszonylatú vonatok állnak meg. Hétvégén a bérletes utasok Volánbusszal érhetik a megállóhelyet, amelyet elfogadnak Isaszeg és Gödöllő vasútállomás között.

Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő egyes reggeli, illetve az összes délutáni nagykátai elővárosi vonat a Keleti pályaudvar helyett Ferencváros vasútállomás érintésével Kelenföldre érkezik, és onnan indul.

Budapest–Kelebia–Budapest vonalon közlekedő személyvonatok Keleti pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek, és onnan is fordulnak.

A kiindulási és célállomás változásán kívül az utasoknak számolniuk kell azzal, hogy a vonatok összeállításában is várhatók változások: a korszerű motorvonatok és a hagyományos, elővárosi ingavonatok közlekedtetése számos esetben felcserélődhet. Műszaki okok miatt a FLIRT motorvonatok csak külön szabályozás alapján közlekednek Keleti pályaudvaron a hathetes vágányzár ideje alatt, ez okozza a szerelvények változását.

A felújítás vágányzári menetrendjének elkészítésekor alapelv volt a munkába és iskolába utazás minél kisebb mértékű megzavarása. Továbbá a menetrendtervezésnél a M4-es metró elindulásával is számolt a MÁV-START Zrt. A fővárosi agglomerációs térség lakosságának jelentős része ugyanis napi bejáró, ez nagy terhelést ró az elővárosi közúti és kötött pályás közlekedési hálózatra.

Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendje a vasúttársaság honlapján, az alábbi linken érhető el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php. A változások az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatók, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat szintén az utasok rendelkezésére áll a +36 40 49 49 49-es telefonszámon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr155974316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása