A FŐKERT Nonprofit Zrt. megkezdi a fővárosi parkok és fasorok fehér virágú vadgesztenye fáinak aknázó moly elleni lemosó permetezését.

A fás szárú növények éves növényvédelmi programjának második lépcsője a tavasz eleji lemosó permetezés. Az eljárásra azért van szükség, mert a hazánkban 1997 óta elszaporodott vadgesztenyelevél-aknázómoly a fehér virágú vadgesztenyefa állomány korai pusztulását okozhatja.

Budapest parkjait és fasorait mintegy 19.000 db fehér virágú vadgesztenyefa díszíti. Ebből a FŐKERT Nonprofit Zrt. jelenleg mintegy 1.500 db parkfát és közel 2.500 db sorfát gondoz.
A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április első felében indul meg, miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, a kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A FŐKERT Nonprofit Zrt kémiai védekezés útján, kitinszintézis gátló permetezéssel ritkítja a vadgesztenyelevél-aknázómoly számát.
A FŐKERT által alkalmazott növényvédő szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény, mely elsősorban a közterületen található fás szárú növények kártevői elleni védekezésre használható. Az esetlegesen autókra kerülő permet a járműben semmilyen károsodást nem okoz, a szer elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa magához vonzza a permetet így szétszóródása minimális.

A lemosó permetezés tervezett időpontjai a kerületben: 

Április 14:
Kapisztrán tér, Déli kert, Horvát kert, Európa liget, Hess András tér, Hilton szálloda

Április 15:
Gellért hegy, Gellért püspök szobra, Szentháromság tér - játszótér, Margaréta terasz, Elyps sétány

Április 16:
Keleti kert, Király rézsű, Jezsuita lépcső, Hunyadi út, Hilton gazdasági bejárata, Szent György tér, Karmelita sétány

Április 17:
Hunyadi kert, Vérmező, Batthyány tér

Április 19-21:
Palota út, Bem rakpart, Várkert rakpart, Tóth Árpád sétány, Lovas út

Címkék: permetezés Főkert Lemosó permetezés vadgesztenyefák permetezése

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr76006645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.