Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból
Budapest I., Corvin tér

2014. április 17. – május 18.

DSCN2681.JPG

 

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választottak, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a XX. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról és az alsóbb társadalmi osztályok tagjainak életéről, a paraszti életet bemutató képek mellett a városi emberek mindennapjait felvillantó fotókat is válogattak.

A képeken a különböző tevékenységek – munka, tanulás, a hétköznapi élet – és az I. világháború eseményei mind arról tanúskodnak, hogy a kisemberek békében éltek egymással vagy egymás mellett. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni.

DSCN2677.JPG

A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

A kiállítást 2014. április 17-én 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitotta meg. Közreműködött a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. 

A képeket a következő intézmények bocsátották a rendelkezésre

Holokauszt Emlékközpont

Centropa Alapítvány

Magyar Nemzeti Múzeum

Néprajzi Múzeum

Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography

József Attila Múzeum, Makó, Homonnai-hagyaték

Zemplén Múzeum, Szerencs képeslapgyűjteménye

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Yitzhak Livnat gyűjteménye

Országos Széchényi Könyvtár

Címkék: Kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból Corvin tér

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr586098263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.