Ahogy azt a múlt héten jeleztük, megkezdődött az új autóbuszsáv kialakítása a Vérmező úton a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában. Az új buszsáv kialakítása miatt nem vesznek el sávot az autósoktól, az új sáv parkolók helyén létesül, a megszüntetett parkolóhelyeket a Logodi utca elején pótolják. 

A Vérmező úti buszsáv a Krisztina körúti tömegközlekedési sávhoz kapcsolódik, így a 21-es, 21A, 102-es, 139-es, 140-es és 140A buszok elkerülhetik a torlódásokat a Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér között. A munkálatokat félpályás útlezárással a BKK Közút végzi, a megújult útszakaszt várhatóan június elején adják át.

Az új buszsáv  kialakításával megújul a Vérmező út Krisztina körút és Várfok utca közötti szakasza. Az útfelületre új kopóréteget terítenek, a gyalogátkelőhelyek környékét pedig akadálymentessé teszik: a vakok és gyengén látók biztonságos közlekedését a járda síkjából kiemelkedő, ún. taktilis vezetősávok, a mozgásukban korlátozottak és a babakocsit tolók könnyebb mozgását pedig új, süllyesztett szegélyek biztosítják.

A Krisztina körúti villamosvágányon kijelölt tömegközlekedési sávba a Széll Kálmán tér felé haladó autóbuszok  a Magyar jakobinusok terénél, a villamospálya melletti besoroló sávon keresztül hajthatnak fel. A forgalom torlódásakor a Nagyenyed utcából és az Alkotás utcából a Széll Kálmán tér felé tartó autóbuszok gyorsabb haladása érdekében a Nagyenyed utcánál külön jelző mutatja a tömegközlekedési sáv használhatóságát. Ugyancsak jelzőlámpa segíti az autóbuszok áthaladását és besorolását a Vérmező úti buszsávba a tömegközlekedési sáv végén, a Krisztina körút–Attila út csomópontjában. A Vérmező út bal oldalán kialakított autóbuszsávot burkolati felfestés különbözteti meg a többi forgalmi sávtól. A villamosok a kivitelezés ideje alatt is zavartalanul közlekednek.

Az új forgalmi sáv kialakítása miatt megszűnnek a Vérmező út jobb oldalán kijelölt parkolóhelyek. Pótlásukra az útpálya bal oldalán, a buszsáv melletti járdán tíz új parkolóhelyet alakítanak ki, a továbbiakat pedig új várakozóhelyek kijelölésével a Logodi utca Vérmező út és Mátray utca közötti szakaszának jobb oldalán pótolják. A gyalogosok számára új, másfél méter szélességű, védőkorláttal ellátott járda épül a már meglévő mellett.

A megújult útszakaszt várhatóan június elején adjuk át a forgalomnak.  A fejlesztésnek köszönhetően a  21-es, a 21A, a 102-es, a 139-es, a 140-es és a 140A  autóbuszok a Krisztina körút érintett szakaszának torlódásakor a korábbinál kevesebb idő alatt, gyorsabban elérik úti céljukat.

Címkék: busz útépítés buszsáv Vérmező út

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr76153574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása