Megszépülnek a budapesti parkok

 2014.07.11. 11:41

A Főkert Zrt. beruházásában megújul a margitszigeti Szikla- és Japánkert, valamint megkezdődnek a Zenélőkút állagmegóvási feladatai. Ezeken felül új játszóeszközt kap az Erzsébet téri játszótér, valamint a lakosság és kutyasétáltatók körében évek óta hiányolt kutyafuttató is kialakításra kerül a Ludovika téren. 

A Margitszigeten a '70-es években került kialakításra a jelenleg is meglévő Szikla- és Japánkert. Az utolsó rekonstrukciós tevékenység 1992-ben történt, így időszerűvé vált az értékes, lakosság által is közkedvelt kert felújítása. A tervezés során a meglévő értékes alapadottságok megtartásával, a terület japán hangulatát fokozó elemek újraélesztése és kiegészítése a cél. 

A beöregedett növényállomány értékes vezérnövényeit megtartva, új fajok tematikus alkalmazásával visszaállításra kerül a kert sokszínűsége. A régi, épített elemek közül a sziklakerti domboldalról csörgedező patak, a félsziget faburkolata, valamint a kerámia lámpások rekonstrukciója is megtörténik. 
Mindezek mellett új elemként jelennek majd meg a tó körül elhelyezkedő, egyedi kialakítású padok, és a patakra épített 'koppintó'. 
Kezdés várható dátuma: 2014. július közepe
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember eleje
Költségvetése: ~ 90 millió Ft

Sziget01.jpg

 

A Margitsziget északi részén található a Bodor-kút, vagy más néven Zenélőkút, mely nevét egy székely ezermesterről kapta, Bodor Péterről. A mester 1820-ban készítette a marosvásárhelyieknek. A szigeten 1936-ban építették fel a kutat, mely az eredeti másolata.
A hamar népszerűvé vált kút a második világháborúban súlyosan megsérült, s csak 1954-ben állították helyre, azonban a „hangját" csak az 1997-es rekonstrukció után lehetett újra hallani. Az utolsó felújítást 2007-ben végeztette el a Fővárosi Önkormányzat.

A mostani rekonstrukciós feladatok során az elsődleges szempont a Zenélőkút állagmegóvása, a meglévő szerkezet megóvása, konzerválása, a balesetveszélyes helyzetek hosszútávon történő elhárítása. Bontásra kerülnek a lépcsőpihenők szegélykövei, a felső párkányok és a kör alakú podeszt szegélykövei, melyek tisztítás, javítás, pótlás, stoppolás után visszaépítésre kerülnek.

Az állagmegóvás során szükséges a falikutakhoz kapcsolódó vízgépészeti rendszer teljes cseréje, az erős- és gyengeáramú hálózat javítása, pótlása.
Természetesen az óraszerkezet műszaki felülvizsgálata és szükség szerinti javítása szintén része az állagmegóvásnak.

Kezdés várható dátuma: 2014. július vége
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember eleje
Költségvetése: ~ 43 millió Ft

Sziget022.png


Az Erzsébet téren lévő játszótér a 2006-os felújítása óta komolyabb fejlesztésen nem esett át, sőt a 2006-os állapothoz képest egy komplett játszóeszközzel kevesebb található most a játszótéren.

A kihelyezésre kerülő fa mászóvár menedékházzal, két csúszdával, erkéllyel, mászófallal, hálóalagúttal, kötélhágcsóval, tekergő mászórúddal, távcsővel valamint üzleti pulttal van ellátva. A játszóeszköz az 5-12 éves korosztály számára nyújt megfelelő játszási lehetőséget, s egyszerre több gyermek is használhatja.
A játszóteret körülvevő, mostanra már leamortizálódott kerítések elbontásra kerülnek, s új kerítéselemek telepítésére kerül sor. 

A tervezett, játszóteret körbevevő kerítés 1,8 m magas, táblás kerítésrendszer. A bejárást 3 darab kapu (egy darab egyszárnyú és két darab kétszárnyú kapu) biztosítja majd.

Kezdés várható dátuma: 2014. augusztus eleje
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember 
Költségvetése: ~ 25 millió Ft

Erzsébet tér01.jpg

A Ludovika tér egy részének felújítása 2014-ben fejeződött be, a Nemzetvédelmi Egyetem kapcsán, azonban a tér Korányi Sándor utca felé eső része kimaradt a munkálatokból. A lakossági igények felmérésekor kiderült, hogy a parkot látogatók nagy része kutyatartó, így a területen kutyafuttató kialakítása javasolt. 
A kutyafuttató helyét a meglévő, mintegy 1.000 m2 területű aszfaltburkolatú sportpálya jelöli ki. A kutyafuttató kerítéssel lehatárolva kerül kialakításra úgy, hogy a kistestű és a nagytestű kutyák elkülönítve legyenek futtathatók. A másik aszfaltburkolat helyén (a pingpong asztalok elbontása után) kavicsburkolatú, díszfüves pihenőkert kialakítására kerül sor.

Kezdés várható dátuma: 2014. augusztus eleje
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember
Költségvetése: ~ 27 millió Ft

Ludovika tér.jpg

Címkék: parkok főkert Margit sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr496499431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.