A Nándorfehérvári Diadal Emléknapját július 22-én díszsortűzzel, ünnepi díszmenettel és koszorúzással ünneplik a Budai Várban. Az ünnepség miatt útlezárásokra kell számítani.

Az Emléknap délelőttjén Szentendréről a Széchenyi István térhez, a Magyar Tudományos Akadémia előtti kikötőbe hajókon érkeznek a gyermekek, akik az Emléknapot megelőző napon tanulmányi kiránduláson vettek részt az MH Altiszti Akadémiáján.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortűzzel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó hajója nemzeti színű dísz-vízsugárral tiszteleg a nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából. 

10.00 órától díszmenet indul a gyermekek részvételével az Akadémia - Lánchíd - Clark Ádám tér - Hunyadi János út útvonalon a Hunyadi-szoborhoz. A menetet az MH BHD 32. Honvéd Nemzeti Díszegység és az MH BHD Központi Zenekara, valamint hagyományőrző egyesületek kísérik.

11:00 órakor a díszmenet tagjai koszorút helyeznek el a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére Hunyadi János szobránál. Majd a menet a Budai Váron keresztül a HM Hadtörténeti Intézethez vonul.

12:00 órától emlékműsort tartanak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ünnepi beszédet mond dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. 


A rendezvény miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani. Július 21-én 20 órától  július 22-én 16 óráig tilos megállni:  

- a Hunyadi János út mindkét oldalán a Donáti utca és a Dísz tér között,
- a Kapisztrán tér teljes területén (kivéve a Városháza előtti parkoló),
- a Szabó Ilonka utca mindkét oldalán a Hunyadi János út és a Franklin utca között,
- a Lovas utca mindkét oldalán a 26. szám és a 32. szám között


Az ünnepi felvonulás miatt 9:50 és 10:20 között lezárják a Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér útvonalat, valamint 9:50 és 11:50 között a Budai Várba vezető Hunyadi János utat.


A forgalomkorlátozások miatt több BKK járat közlekedési rendje is változik.

D11-es és D12-es hajójárat

Július 22-én, kedden 8:30 és 10:30 között a D11-es és a D12-es hajójárat nem közlekedik.

16-os autóbusz

Július 22-én, kedden 9:50 és 10:20 között a 16-os autóbusz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik,

  •          a Deák Ferenc tér M felé az Attila út–Dózsa György tér–Krisztina körút–Erzsébet híd–Szabad sajtó út–Váci utca–Március 15. tér–Belgrád rakpart–Jane Haning rakpart–Széchenyi István tér útvonalon, ezért nem érinti a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér megállót. A 16-os buszra módosított útvonalán az 5-ös, a 86-os és a 178-as busz Dózsa György tér, majd Döbrentei tér, ezt követően pedig a 2-es villamospótló busz Eötvös tér megállójában lehet felszállni.
  •          a Széll Kálmán tér felé a Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Ferenciek tere–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Attila út–Mikó utca–Tábor utca–Palota út–Dísz tér útvonalon, ezért nem érinti a Hild tér, a Széchenyi István tér, a Clark Ádám tér és a Donáti utca megállót. A 16-os buszra módosított útvonalán a 9-es busz Deák Ferenc tér M, a 7-es busz Ferenciek tere M, a 8-as busz Erzsébet híd, budai hídfő, majd az 5-ös járat Szarvas tér, Dózsa György tér és Alagút utca megállójában lehet felszállni.

10:20 és 11:50 között a 16-os autóbusz a Széll Kálmán tér felé a Clark Ádám tér–Alagút–Alagút utca–Attila út–Mikó utca–Tábor utca–Palota út–Dísz tér módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Donáti utca megállót. A 16-os buszra ideiglenes útvonalán az 5-ös busz Alagút utca megállójában lehet felszállni.

105-ös autóbusz

Július 22-én, kedden 9:50 és 10:20 között a 105-ös autóbusz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik,

  •          a Gyöngyösi utca M felé az Attila út–Dózsa György tér–Krisztina körút–Erzsébet híd–Szabad sajtó út–Váci utca–Március 15. tér–Belgrád rakpart–Jane Haning rakpart–Széchenyi István tér útvonalon, ezért nem érinti a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér megállót. A 16-os buszra módosított útvonalán az 5-ös, a 86-os és a 178-as busz Dózsa György tér, majd Döbrentei tér, ezt követően pedig a 2-es villamospótló busz Eötvös tér megállójában lehet felszállni.
  •          az Apor Vilmos tér felé a Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Ferenciek tere–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Attila út–Alagút utca útvonalon, ezért nem érinti a Hild tér, a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér megállót. A 105-ös buszra módosított útvonalán a 9-es busz Deák Ferenc tér M, a 7-es busz Ferenciek tere M, a 8-as busz Erzsébet híd, budai hídfő, majd az 5-ös járat Szarvas tér és Dózsa György tér megállójában lehet felszállni.

Címkék: Forgalmi változások Nándorfehérvári Diadal Emléknapja

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr86528507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.