Az aradi vértanúk gyásznapja alkalmából megnyitotta kapuit a Táncsics-börtön Budapesten. A már újra magyar kézben lévő épületegyüttest bárki megtekintheti hétfő este 6 óráig. Az eredetileg laktanyaként használt épület 68 évig az Egyesült Államok tulajdonában volt. Itt raboskodtak az 1848-as forradalom meghatározó alakjai, így Táncsics Mihály és Kossuth Lajos is.

Csaknem 70 év után most először jöhetett le magyar ember szabadon a Táncsics-börtön lépcsősorán: a József kaszárnya és a hozzá tartozó lőportár két napra megnyitotta kapuit a látogatók számára.

A korábban laktanyaként használt épületben az 1848-as forradalom meghatározó alakjai raboskodtak: Táncsics Mihály, Kossuth Lajos, Jókai Mór és Wesselényi Miklós. Az épület a II. világháború után jóvátételként került az Egyesült Államok tulajdonába.

2006-ban George Bush amerikai elnök látogatásakor sikerült megállapodni, hogy két másik ingatlanért cserébe újra a magyar állam kezébe kerülhet az épület. A megállapodást júniusban írták alá a felek, az amerikaiak augusztus végén költöztek ki az épületből.

A látogatók most tárlatvezetéssel járhatják be a 7000 négyzetméteres kaszárnyát. Az idegenvezető szerint igazi csemege ez az épület a magyar történelemben.

Az épület sorsáról egyelőre nem döntöttek. A tervek szerint részben középületté válik, részben pedig látogatható lesz.

„Nagyon bízom abban, hogy nyitott funkciót fog kapni, és ez a nemzeti emlékhely a továbbiakban majd az iskolások és 1848 mártírjai, hősei iránt érdeklődők számára egy látogatható hely lesz” - fogalmazott Nagy Gábor Tamás, Budapest I. kerületének polgármestere.

A Táncsics-börtön hétfőn, az aradi vértanúk gyásznapján is várja az érdeklődőket. Az épület délelőtt 10 órától este 6-ig ingyenesen látogatható.

-hirado.hu-

Forrás: Duna Híradó

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr306762905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása