Újabb térfigyelő kamerákat, illetve idén először, közterületi webkamerákat helyezett üzembe az önkormányzat.

A fejlesztések elsősorban a szabálysértések, illetve bűncselekmények megelőzését szolgálják, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerületben élők még nagyobb biztonságban érezzék magukat szűkebb lakókörnyezetükben.

Az I. kerület a statisztikák szerint bűnügyi szempontból Budapest legbiztonságosabb városrészei között található, életellenes vagy más erőszakos bűncselekmények rendkívül ritkán fordulnak elő. Ugyanakkor a jelentős idegenforgalom miatt egyes utcai elkövetési típusokkal, autófeltöréssel, zsebtolvajlással gyakrabban találkoznak a rendőrök.


Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a rendőrség javaslatait figyelembe véve, bővíti a kerületi térfigyelő kamerarendszert, amely az autófeltörések, lopások mellett, a kisebb súlyú bűncselekmények, illetve szabálysértések – ilyen a falfirkálás, a játszóterek, utcabútorok rongálása, a közterületi italozás – visszaszorításához is hozzájárul.

A fejlesztés keretében az Alagút feletti terasznál, a Mária téri játszótérnél, a Budavári Általános Iskola alatti játszótéren, a Batthyány téren a Kölcsey szobor közelében, az Attila út 31. és 33. számnál a Dózsa György tér két oldalán, valamint a Nyárs utca és a Tigris utca sarkán szereltek fel kamerákat. Az eszközöket a kerületi rendőrség kezeli, a továbbított képek a nap 24 órájában a Pauler utcai kapitánysághoz futnak be, ahol a felvételeket folyamatosan figyelik. Valamennyi kamera folyamatosan pásztázza a környéket, távirányítással pedig 360 fokban mozgathatók. Minőségükre jellemző, hogy szükség esetén az autók rendszámát is minden gond nélkül le lehet olvasni a segítségükkel. A kamerák működésére táblák hívják fel a figyelmet.

Újdonság, hogy a térfigyelő kamerák mellett, webkamera működik a Mária téri, valamint a Budavári Általános Iskola alatti játszótéren. A közvetített képet, a www.budavar.hu honlapon folyamatosan nyomon lehet követni. Hasonló beruházás várható a Franklin utcai, a Toldy Ferenc utcai, a Naphegy téri, a Zsolt utcai, a Szirtes utcai játszótéren, illetve a Dózsa György téri focipályán, ezeken a helyszíneken várhatóan jövő tavaszig kerülnek helyükre az éjjel is látó webkamerák. Várnegyed_1.jpg
( forrás: Várnegyed 2014. XI. 21.)

Címkék: web kamera térfigyelő

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr866921155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retax 2014.11.21. 14:28:22

Az mit jelent, hogy webkamera, azt a rendőrség nem nézegeti?

egyker 2014.11.21. 20:50:49

@retax: A webkamerát a rendőrség nem nézi, online lehet majd rálátni a játszóterekre. A Mária téri és a Vári játszótér tesztüzemben már megtalálható a weboldalon.

retax 2014.11.25. 15:53:04

De akkor mi értelme van? Ha otthon kedvem támad megnézni, hogy milyen az idő a Mária téren, akkor megnézhessem? Ezért kár kidobni ennyi pénzt...

egyker 2014.11.26. 16:24:52

@retax: Javaslatát kérem az ugyfelszolgalat@budavar.hu e-mail címre szíveskedjen megküldeni, az ügy érdemben történő kivizsgálása érdekében.
Üdvözlettel: egyker.blog

canya71 2015.07.13. 08:34:54

A riasztok-kamerak.hu/ip-kamerarendszerek oldalon olvastam, hogy rögzítik is a képeket. Remélem, ez itt is így van.