A Magyar Népi Iparművészeti múzeum és időszakos kiállítótermének augusztusi és szeptemberi kiállításai

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Budapest 1011 Fő utca 6. 
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 – 18.00

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 
időszakos kiállítóterme
Budapest, 1011 Szilágyi Dezső tér 6.
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9. 00 – 16.00
pénteken 9.00 – 13.00


A FÁK TITKOS SZÍVE
Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában

Időpont: 2014. július 25. – szeptember 27.
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között
A III. Országos Faműves Pályázatot és Konferenciát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Gébárti Kézművesek Háza hirdette meg „Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában” címmel, a Nemzeti Kulturális Alap, Zalaegerszeg városa valamint a Hagyományok Háza támogatásával. Célja a magyar népi kézművesség faműves hagyományainak bemutatása, továbbéltetése, a szakterület problémáinak megvitatása, pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, faművességgel foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára. Az idei találkozón a Kárpát-medencei sírjelek témáját járták körbe a szakemberek.
A fával dolgozó mesterek egyik legnagyobb megmérettetése, továbbképzése ez a pályázattal egybekötött kiállítás, amit most a zalaegerszegi bemutatót követően a főváros közönsége is megtekinthet. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkeztek munkák. A kiállításba érkeztek olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el. 

AZ AGYAGTÓL A MŰALKOTÁSIG
Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása

Időpont: 2014. augusztus 1. – szeptember 27.
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között

Molnár Imre, Ferenczy Noémi díjas bőrműves, iparművész gyűjteményes kiállítását láthatja a nagyközönség. A Magyar Művészeti Akadémia tagjelöltje évtizedeken keresztül fejlesztette látás- és gondolkodásmódját az egyik legtermészetesebb anyagból, a bőrből készült használati és dísztárgyak, műalkotások elkészítésével. Munkái számtalan díjat nyertek, és megtalálhatók világszerte: Angliában, Franciaországban, Svédországban, Svájcban, Horvátországban, Hollandiában, a Vatikánban, Magyarországon Pannonhalmán, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Parlamentben, számos közintézményben, illetv e magántulajdonban. 1942-ben született Budapesten, a hetvenes évek elejétől aktív kiállító, számtalan önálló kiállításon mutatta be bőrből készült alkotásait. 1973-ban elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1992-ben a Fidem pályázat nívódíját. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja.

„Molnár Imrét a művelődéstörténet mítoszai, és ezen belül az ősi kultúrák jelképeinek konkrét és szimbolikus üzenetei foglalkoztatják. Molnár Imre kimagaslóan képviseli a bőrműves iparművészek közül azt a mértéktartó, korszerű és összetéveszthetetlenül egyéni stílust, amely művésztársai közötti töretlen népszerűségével párosulva művészeti értelemben véve: hungaricum.” N. Dvorszky Hedvig művészettörténész
Ez a kiállítás fényes bizonyítéka annak, hogy a bőr, e nehezen megóvható szerves anyag is alkalmas tárgyi környezetünk megújítására, feldíszítésére.


IFJÚ MESTEREK REMEKEI
A Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2014. évi kiállítása

Időpont: 2014. augusztus 15. – szeptember 16.
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között

A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére, a kultúráért felelős miniszter az emberi erőforrások minisztere által nyújtható elismerés. Az Ifjú mesterek remei kiállításon a zsűri által javasolt pályamunkák kerülnek bemutatásra. A díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.

 

kiállítás.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr396602777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.