2014. november 17-étől, hétfőtől új menetrend szerint működnek a budapesti metróhálózat mozgólépcsői. A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV felülvizsgálta a lépcsők eddigi működési rendjét, és azt úgy módosította, hogy a csúcsidőszakokban egyszerre több mozgólépcső is üzemeljen.

Kevesen tudják, hogy a budapesti metróhálózat mozgólépcsői is meghatározott menetrend szerint üzemelnek. Ezek a menetrendek természetesen a metrók és az egyes metróállomások utasforgalmához igazodnak. Az M4-es metró elindulásával az utasforgalom stabilizálódásával, valamint az utazási szokások átalakulásával időszerűvé vált a mozgólépcsők menetrendjének felülvizsgálata.

A mozgólépcsők menetrendjének célja, hogy az üzemórában mért teljesítményük és a nagyjavítások optimálisan kövessék egymást (például ne essen ki egyszerre több lépcső az előre tervezett karbantartások miatt). Ezenkívül kiemelt feladatuk, hogy a metróállomásokon a lehető legjobban segítsék az utasok haladását, ezért az igény szerinti legnagyobb szállítókapacitást alkalmazzuk.

Az elmúlt időszakban a BKK és a BKV szakemberei közösen felülvizsgálták az érvényben lévő menetrendeket különös figyelemmel a bennük rejlő időmegtakarítási lehetőségekre. Igyekeztünk a rendelkezésre álló teljesítményt átcsoportosítani úgy, hogy csúcsidőszakokban egyszerre több mozgólépcső is működjön. Közülük sajnos több lépcső – elsősorban a régi, szovjet gyártmányúak – megbízhatósága a hosszabb ideig tartó működés miatt csökken, ez pedig a karbantartási költségek aránytalan mértékű növekedését okozhatja. Ha két vonat érkezik egyszerre az állomásra, a jövőben is előfordulhat zsúfoltság a leszállást követően.

Az új menetrendek szerint hosszabb ideig üzemel majd egyszerre két mozgólépcső a csúcsidőszakokban jellemzően úgy, hogy a reggeli és a délutáni forgalmi csúcs végén néhol akár egy órával is meghosszabbítjuk az üzemidőt. Változik a menetrend többek között a Keleti pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed állomáson. Az új mozgólépcső-menetrendeket november 17-én, hétfőtől vezetjük be, csökkentve remélhetőleg a lépcsőknél tapasztalható zsúfoltságot. A változásokat fokozatosan léptetjük életbe, és bevezetésüket követően is figyeljük a működésüket azzal a céllal, hogy ahol lehetséges, tovább bővítsük a mozgólépcsők üzemidejét.  (forrás: BKK)

Címkék: mozgólépcső BKK

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr546912013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása