Több lakó jelezte az önkormányzatnak, hogy róka kóborol a Naphegyen, az állatot a Dezső utcában, illetve a tabáni Kereszt utca környékén látták.

Nagyon fontos, hogy senki se próbáljon meg közel kerülni a ragadozóhoz, a befogás ugyanis az érintett hatóságok feladata. A róka ugyan kerüli az embert, de ha sarokba szorítják, agresszívvá válhat, ráadásul számos betegséget is hordozhat. Bár az állatok immunizálása folyamatosan zajlik, előfordulhatnak veszett példányok.


r_d_r_v_vulpes_vulpes.jpg(kép: illusztráció)


A szelídnek tűnő állatot se simogassuk meg, mert sok betegséget, akár a szívférgességet, valamint az elsősorban a májban élősködő galandférget és kullancsokat is átadhatja az emberre. Ezeken kívül, létezik egy kizárólag a rókában élő parazita, melynek lárvája belélegzéssel kerül a szervezetbe, ahol a rákhoz hasonló sejtburjánzást okoz. A távolságtartás a rókatetemekre is érvényes, az esetleges fertőzések elkerülése érdekében ezekhez is szigorúan tilos hozzányúlni. Amennyiben halott, vagy élő rókát látunk, azonnal értesítsük a kerületi hatósági állatorvost, illetve hívjuk a polgármesteri hivatalt!

Címkék: Tabán Róka Naphegy

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr237441706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bIQa 2015.05.09. 12:52:01

Rókák rendszeresen bejárnak lakott területre, hamar kiismerik magukat a kertvárosi környezetben. Ez természetes velejárója az ökológiai folyamatoknak (egyre több "vadállat" jelenik meg lakott környezetben", nem hinném hogy okos dolog emiatt pánikot kelteni

mt-03 2015.05.09. 16:11:35

mi megsimiztuk nagyon aranyos szelid baratsagos allat.

egy rozsat orzott :)

egyker 2015.05.11. 15:46:00

@bIQa: Tisztelt blQa! A pánik megelőzése érdekében tájékoztattuk olvasóinkat, hogy esetenként előfordulhatnak rókák és egyéb vadállatok a lakott területeken
süti beállítások módosítása