A Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete májusi ülésén fogadta el a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet, amely többek között rendelkezik a zajvédelmi szabályokról, a közterület használatáról és az állattartásról is. A szabályok betartását a közterület-felügyelők, valamint a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői ellenőrzik. Összeállításunkban bemutatjuk az új szabályozást. 


A helyi közösségi érdekek érvényre juttatása érdekében a Budavári Önkormányzat megalkotta a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet. A szabályozás alapvető célja az állampolgárok nyugalmát, a közterület rendjét, rendeltetésszerű használatát elősegítő, biztosító szabályok betartása és betartatása a lakosság érdekében. Ugyanakkor az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordított arra, hogy életszerű, a mai kor követelményeinek is megfelelő szabályzás szülessen, amely tekintettel van a speciális, I. kerületi adottságokra. 

A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság, vagy 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Alkalmazható figyelmeztetés is, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől kellő visszatartás várható. Fiatalkorúval szemben csak akkor alkalmazható bírság, ha saját jövedelemmel rendelkezik, egyébként figyelmeztetésben kell részesíteni.


A bírság megfizetésére kötelezett a közigazgatási bírságot valamint a helyszíni bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Polgármesteri Hivatal számlájára banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles megfizetni.


A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását a közterület-felügyelők, valamint a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői ellenőrzik, akik a jelen rendeletben rögzített szabályok megszegése esetén kötelesek a szükséges intézkedést megtenni.


Részletes szabályok:

1.) Szeszesital-fogyasztás 

Továbbra is tilos szeszesitalt fogyasztani élelmiszert, palackozott italt árusító üzletek bejáratának 5 méteres körzetében, beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon, játszótereken, lakóépületek kapualjaiban. A szabályozás természetesen nem vonatkozik az érvényes közterült-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó üzletek fogyasztótereire, így különösen a kitelepülésekre, teraszokra nyitvatartási időben, és az engedéllyel rendelkező rendezvényekre.

2.) A kedvtelésből tartott és egyéb állatok tartásával kapcsolatos szabályok

A szabályozásban meghatározásra kerületek a kerületben a kutyafuttatók, amelyek időkorlát nélkül, vagy sötétedéstől (a közvilágítás bekapcsolásától) reggel 09.00 óráig használhatóak). 

Időkorlát nélkül használható kutyafuttatók:


- Pásztor és Kőműves lépcső közötti zöldterület, a Naphegy utcai járda lejtő felőli szélétől a Gellérthegy utcai járda külső széléig,

- Pásztor és Kőműves lépcső közötti területsáv a Gellérthegy utcai másik járda külső szélétől a lejtőtől a parkterületen a sport játszótér fölötti mintegy 40 m-re futó kitaposott ösvény aljáig, illetve ennek folytatásába eső sétányút alsó széléig.

- Orom utca lejtő felőli szélétől a Hegyalja úti járda park felőli széléig terjedő területsáv, melyet kelet felől a Gellért szobor, nyugat felől az Orom utca 10. szám ingatlan magasságába eső, táblákkal megjelölt vonal határol.

- Hunyadi János út 1-3-5-7. számú épületekkel szemközti rézsűk, az Alagúttól jobbra eső területen.

- Az Anjou sétány

- A Lovas út és a várfal közötti zöldfelületek.

- A Vérmező északi fele, a Babits szobor vonalától számítva.

- Mária tér

- Szeder lépcső- Szabó Ilonka utca 3. - Toldy F. u.4. által határolt terület

- Franklin játszótér melletti kis terület


Sötétedéstől (a közvilágítás bekapcsolásától) reggel 9:00 óráig használható kutyafuttatásra a

- Tóth Árpád sétány

- Kagyló utca - Hunfalvy utca - Szabó Ilonka utca - Szabó Ilonka utca 26. sz. által határolt üres telkek.


Új szabályozás, hogy az Önkormányzat által fenntartott egészségügyi intézményekbe - a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - állat nem vihető be.


A rendelet kitér arra is, hogy közterületen tilos a galambok etetése és idegen vagy gazdátlan állatok etetése. 


3.) Zajvédelem


A békés egymás mellett élés érdekében az Önkormányzat meghatározta, hogy este 22.00 órától másnap reggel 07.00 óráig tartó időszakban a szabadban, nyitott ajtajú vagy ablakú helyiségben hangos énekléssel, zenéléssel, zenelejátszással tilos a csendet megzavarni. Kerti fűnyírás, motoros fakivágás munkanapokon 07.00 - 19.00 óra között szombaton pedig 08.-18.00 óra között végezhető. Vasárnap és munkaszüneti napokon ilyen tevékenység nem végezhető. A parkfenntartók munkanapokon 7.00 és 18.00 óra között, szombaton 8.00 és 13.00 óra között végezhetnek nagy zajjal járú munkálatokat (fűnyírás, traktor üzemeltetés stb.).


Közterület-használati hozzájárulás vagy engedély hiányában nem folytatható zenélés közúti hidak, felül-és aluljárók, illetve az ezekhez csatlakozó süllyesztett, nyitott terek területén, oktatási, egészségügyi és szociális intézmények épületétől számított 50 méteres távolságon belül. Engedély hiányában tilos az utcazenélés a Szentháromság téren, a Halászbástya kilátószintjein, a Dísz téren, a Színház utcában továbbá a Szent György téren és a Tárnok utcában.


4.) Közterületek nem rendeltetésszerű használata


A rendelet kimondja, hogy a kerület területén tilos a drifting, azaz az autók csúsztatása. (A drifting lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon.) Ugyancsak tilos a közterületeken a falmászás és a parkour. (Ez utóbbi olyan extrém sport, ahol városi akadályokon keresztül jutunk el minél gyorsabban egyik helyről a másikra.)

Tilos emlékművön, utcabútorzaton, egyéb berendezési tárgyon, valamint a lejárati lépcsőn, kőpadon, szökőkúton, templomok előtti lépcsővel határolt részen kerékpározni, rollerezni, gördeszkázni és görkorcsolyázni.

Tilos az Önkormányzat működési területén található kilátók, épületek, építmények, természeti képződmények (pl. Alagút, Gellérthegy sziklái, Bécsi Kapu) tetején lévő kerítés, korlát, mellvédfal elé kimászni és ott tartózkodni.

Kitér a rendelet arra is, hogy a Budai Vár védett övezetében tilos a vonatozás. Azaz a sorompók előtt minden esetben meg kell állni, a gépjárművezető köteles az előtte haladó gépjárműnek a nyitott sorompó alatt történő áthaladását követően a sorompó lezárását megvárni, és csak az újabb felnyitását követően hajthat be, illetve ki.


Bővebb információ a Várnegyed újság 2-ik oldalán.
Ezen a linken megtekinthető:
http://www2.budavar.hu/index.php?node=downloads&file_id=1133

----------------------------------------------------------------------------

Kövess minket facebookon is: 

https://www.facebook.com/1.kerulet

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr715364157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása