A korábban laktanyaként használt épületben raboskodtak az 1848-as forradalom meghatározó alakjai.

66 év után levonták az amerikai zászlót és végleg magyar kézbe került a Táncsics börtön épülete a Budai Várban. A csaknem 7000 négyzetméteres ingatlan 1948 óta volt az Egyesült Államok tulajdonába. A laktanya börtönében korábban az 1848-as forradalom meghatározó alakjai: Táncsics Mihály és Kossuth Lajos is raboskodtak. A szakértő szerint egy fontos, emblematikus épületet kapott vissza az állam.

Több mint 60 év után végleg levonták az amerikai zászlót az egykori József kaszárnya udvarán. A tengerészgyalogosok hagyományos zászlóhajtogatással tették el a lobogót. A korábban laktanyaként használt épületben raboskodtak az 1848-as forradalom meghatározó alakjai. Az épület a II. világháború után jóvátételként került az Egyesült Államok tulajdonába.



2006-ban George Bush amerikai elnök budapesti látogatásakor sikerült megállapodni, hogy két másik ingatlanért cserébe újra a magyar állam kezébe kerülhet az épület. Az erről szóló szerződést idén júniusban írták alá a felek. "Örömünkre szolgál, hogy visszaadhatjuk Magyarországnak ezt a történelmi épületet, mert bár 66 év nekünk sokat jelent, e helyszín történelmének sok évszázada még többet jelent a magyarok számára. Büszkék vagyunk rá, hogy visszaadhatjuk nekik" – mondta az ünnepélyes zászlólevonás után az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.


A szakértő szerint egy emblematikus épületet kapott vissza az állam. "Ez egy olyan épület ahol azért nem akárkik raboskodtak, tehát elég, hogyha Táncsicsra, Kossuthra vagy Batthyányira vagy a többiekre gondolunk és arra ,hogy ez itt egy megszentelt föld, ugye a magyar szabadság vértanúinak a vére is fűződik. (…) tehát ebből a szempontból is szinte olyan fontos mintha a parlamentet vagy valami ilyesmit kapnánk vissza" – közölte Hermann Róbert, Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa.

Az ismét magyar tulajdonba került 7000 négyzetméteres ingatlan középület lesz, és a tervek szerint részben látogathatóvá is válik. (MTI)

Címkék: börtön zászló Táncsics

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr1006643035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása