Kiemelkedően fontosnak tartjuk a Budavári Palota történetének bemutatását – mondta a pénteki megnyitón Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója. – A most megnyíló kiállítás a 2009-ben kezdődött rekonstrukciós munkák következő állomása, amelynek keretében eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával megújult az újkori és a legújabb kori palotatörténeti kiállítás.

A főigazgató hangsúlyozta, a most átadott új bejáratot a főváros támogatásából építették meg. Hozzátette, a megnyitó egyben az Európai Unió támogatásával megvalósult Museo Mundial országokon átívelő figyelemfelkeltő kulturális projekt négy új állomásának átadását is jelenti.

Hoppál Péter, az Emmi kulturális államtitkára elmondta, a főváros mellett a kulturális kormányzat is fontosnak tartja, hogy a rossz állapotban lévő épített örökségünk megújuljon, hiszen feladatunk, hogy az eleink által ránk hagyott emlékeket megőrizzük és továbbadjuk a következő nemzedékeknek. Az államtitkár hangsúlyozta, a királyi vár mindannyiunk számára szimbolikus jelentőségű, ezért is fontos a vármúzeum palotatörténeti kiállítása, amely mintegy 700 évet felölelve mutatja be a budai vár történelmét.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a főváros humán főpolgármester-helyettese a megnyitón felidézte a BTM múltját, és kiemelte a most megnyíló kiállítás jelentőségét. Reményét fejezte ki, hogy az új bejáratot, illetve a kiállítási teret a közönség hamar megszokja és megszereti.

Végezetül Feld István, az ELTE BTK magyar középkori és kora újkori régészeti tanszékének vezetője méltatta a múzeum munkáját. Hozzátette, immár nemcsak leereszkedni lehet, de a Várkert bazár felől méltó módon fel is lehet emelkedni is a kiállításhoz.

A Buda, a királyi méltóság széke és trónusa című középkori kiállítás alapját a jórészt az 1950-es években feltárt maradványok képezik. Az anyagot azonban megújult formában és új koncepcióban mutatják be. A multimédiás információs eszközökkel megtámogatott tárlat számos újdonságot tartogat. Így például bejárható az egykori királyi könyvtár, Mátyás király könyvtára, de a középkori palota latrináját is megtekinthetik a látogatók.

A most megnyitott középkori résszel kiegészülve a vármúzeum főlépcsőházában végigjárható a Budavári Palota csaknem hétszáz éves története az Anjou-kortól a második világháborút követő ásatásokig és a napjainkig tartó rekonstrukcióig.  (forrás: MNO)