Csaknem másfél hónappal tovább, május 17-ig látható a Rippl-Rónai és Maillol – Egy művészbarátság története című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítást, amely eredetileg április 6-án zárt volna, eddig csaknem negyven ezren látták.  

szepmuveszeti.jpg

A kiállítás a két nagy hatású művész barátságát állítja középpontba, megidézve az 1890-es évek Párizsát, a modern művészet születésének időszakát is. A mintegy kétszáz művet bemutató tárlaton Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művein kívül a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány művön keresztül. 

A tárlaton látható Rippl-Rónai egyik fő műve, az 1899-ben Maillolról festett portréja. A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező alkotást utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a budapesti közönség. Aristide Maillol festményei, grafikái, szőnyege és kisméretű szobrai – összesen mintegy harmincöt mű – a párizsi Fondation Dina Vierny–Musée Maillol támogatásának köszönhetően látható a tárlaton. A kiállításon Maillol és más Nabi művészeknek a Szépművészeti Múzeumban őrzött rajzai, grafikái is láthatók.

Címkék: kiállítás Magyar Nemzeti Galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr797332184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása