A múlt és a jövő is szóba került a budavári képviselő-testület áprilisi ülésén: a képviselők elfogadták a kerületi rendőrkapitányság évértékelő beszámolóját, módosították az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendeletet, valamint támogatták a 2015-19. közötti időszakra érvényes gazdasági programot.  Utóbbi a következő öt évben tervezett fejlesztések irányát határozza meg.

Teljesültek a közbiztonsági célok:
A szokásoknak megfelelően, Krammer György ezredes, rendőrségi tanácsos ismertette a tavalyi év rendőrségi vállalásait, illetve az elért eredményeket. Az I. kerületi kapitányságvezető mindenekelőtt az önkormányzat és a kapitányság együttműködésére hívta fel a figyelmet, mint rámutatott, a túlórák elvégzésének anyagi támogatása, és a térfigyelő-rendszer kiépítése komoly segítséget jelent a rendőrség számára.

Mindez szükséges volt ahhoz, hogy teljesüljön a tavaly megfogalmazott cél, és az első kerület valóban a főváros egyik legbiztonságosabb kerülete legyen. Ahogyan a kapitányságvezető fogalmazott, a siker közös munka eredménye, melyből a rendőrség és az önkormányzat mellett a közterület-felügyelet, a polgárőrség, illetve az I. kerület egész közössége kivette a részét. Krammer György szerint a közös ügy érdekében, a jövőben is ezen az úton kell továbbhaladni.

Vecsey András (Fidesz-KDNP) hozzászólását egy aktuális üggyel kezdte, és egyben köszönetet mondott a rendőrségnek azért a gyorsaságért, ahogyan elfogták a Vérmezőn garázdálkodó kutyagyilkosokat. A közbiztonsági tanácsnok rámutatott: az I. kerület Budapest egyik legbiztonságosabb városrésze, azonban mindig lehet még jobb eredményeket elérni. Ezért kell tovább bővíteni a térfigyelő-rendszert, fenntartani és növelni a közbiztonsági közalapítvány támogatásait. Jó hír, hogy három új polgárőrrel bővült a polgárőrség, míg hamarosan újabb két fő lép be a civil szervezetbe. Adjunk továbbra is bizalmat rendőreinknek a jó munka érdekében – kérte Vecsey András.

Váradiné Naszályi Márta hiányolta a beszámolóból a részletes statisztikai adatokat, valamint felkérte a kapitányságot, hogy a rendőrségi hírlevelet tegyék elérhetővé a lakosság számára. A képviselő örömtelinek nevezte, hogy a kerületi önkormányzat hozzájárul a túlórák finanszírozásához, azonban szerinte ez nem az önkormányzat dolga lenne.

Varga Antal alpolgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a rendőrség kiváló kapcsolatokat ápol a kerületi iskolákkal. Szerencsére nincs sok dolguk, de ha szükség van rájuk, az iskolákkal együttműködő rendőrök azonnal rendelkezésre állnak. 

Veres Dávid (DK) azt hiányolta, hogy nem derült ki a beszámolóból, mennyi a bűncselekmények száma. Kíváncsi arra is, mekkora a kerületi rendőrség reagálási ideje, illetve, hogyan alakult a kerület bűnügyi térképe. Orczi Antal (Fidesz- KDNP) a körzeti megbízotti hálózattal kapcsolatban kifejtette: az új rendszer jelentősen növelte a gellérthegyiek biztonságérzetét, hiszen ezzel közelebb került a rendőrség a lakossághoz.

Az együttműködés fontosságát emelte ki dr. Nagy Gábor Tamás is, aki hangsúlyozta: jó látni az egyenruhás rendőröket az utcákon, a létszám a turisztikai időszakban pedig tovább bővül. Nem azért mert sok a bűncselekmény, hanem elsősorban a megelőzés érdekében. Az I. kerület az ország kirakata, fontos, hogy a turisták se találkozzanak szervezett koldusokkal, itt a piros hol a pirosozókkal vagy akár táskaletépőkkel. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy sikerült kiszorítani a turistákra „szakosodott” bandákat, ahogyan a graffiti ellenes programban is hatékonyan vesznek részt a rendőrök. Az itt szolgáló rendőrök ismerik a kerület sajátosságait és átérzik ezek fontosságát, valóban otthonuknak érzik a kerületet.

Nagy Gábor Tamás a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésével kapcsolatban elmondta, hogy a járdákkal egy szintbe hozott, díszköves vári útszakaszokon, illetve a Lánchíd utcában sokan a 30-as övezet ellenére, a kelleténél nagyobb sebességgel haladnak. Az önkormányzat ezért uniós támogatással a Lánchíd utcában és a Szentháromság téren olyan sebességmérő, illetve forgalomfigyelő berendezéseket helyez el, amelyek alkalmasak az objektív felelősség megállapítására.

Krammer György válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztika alapján nem lehet lemérni egy kapitányság működésének minőségét, sokkal fontosabbak a folyamatok, ezek pedig azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a bűncselekmények száma. Tavaly indult az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó program, ami teljesen új módon kezeli a problémát. A kezdeményezést az iskolák vezetői és a diákok is kedvezően fogadták. Ami a reagálási időt illeti, a központi irányításnak köszönhetően a korábbinál lényegesen gyorsabban és mindig időben érnek ki a rendőrök a helyszínekre. Jól működik a körzeti-megbízotti rendszer is, a KMB kötelékében dolgozó szakemberek alapos helyismerettel rendelkeznek. A Vár teljesen mentes a tiltott szerencsejátéktól, próbálkozások ugyan vannak, de ezeket azonnal felszámolják. Az elmúlt évben egyáltalán nem történt táskaletépés, ami nagyszerű eredmény. Krammer György szerint a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése akkor is elsőrendű fontosságú, ha nem pótolja a rendőri jelenlétet, amit az utóbbi időben sikerült megfelelő szintre fejleszteni.

Mindehhez Budapest rendőrfőkapitánya annyit tett hozzá, hogy a közbiztonság egy folyamat eredménye. Ennek központi eleme a lakosság szubjektív biztonságérzetének megteremtése. Rendszerben kell gondolkodni, aminek része, hogy az új kapitányságvezető kinevezése nem járt együtt az állomány lecserélésével. Bucsek Gábor kijelentette: a rendvédelem és közbiztonság szavatolása kizárólagos rendőri feladat, ehhez a rendőrség nem vehet, és nem is vesz igénybe külső segítséget. Sokat segít a mindennapi munkában a hívásfogadási központ, amióta működik minimálisra csökkent a rendőrségnek szóló téves riasztások száma. A rendszer révén, mindig a legközelebbi járőrt riasztják, ami hozzájárult ahhoz, hogy 40-ről 20 percre csökkent a reagálási idő Budapesten. Ez annyit jelent, hogy ennyi idő telik el a telefonhívás és a rendőrrel való találkozás között. Igyekeznek már a helyszínen felvenni a jegyzőkönyvet, hiszen így lehet forró nyomon elindítani a nyomozást. A cél az, hogy az elmarasztaló ítélet és az elfogás között legfeljebb 30 nap teljen el – foglalta össze a közeljövő feladatait a fővárosi rendőrfőkapitány hozzáfűzve, hogy az I. kerületi kapitányság ott van az ország legjobbjai között. A testület 12 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a kerületi rendőrség beszámolóját.

Öt éves gazdasági program határozza meg a fejlesztések irányát:
Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében, a képviselő-testület az önkormányzat hosszú távú fejlesztési elképzeléseit gazdasági programban rögzíti. Ebben meghatározzák a polgárok érdekében vállalt célkitűzéseket és feladatokat: a fejlesztési elképzeléseket, a településfejlesztési-, városüzemeltetési és adópolitikát, valamint az egyes ágazati közszolgáltatások színvonalának javítására vonatkozó megoldásokat. Bár a mostani gazdasági program a 2015-19 közötti időszakra szól, célja, hogy hosszabb távra is megalapozza a kerület fő fejlesztési irányait figyelve arra, hogy az elképzelések a lakosság életminőségének javítását szolgálják. Ennek része többek között a Batthyány tér barokk arculatának kibontakoztatása, a Kapisztrán tér megújítása, a Virág Benedek ház revitalizációja, a Piano Forte Zongoraház kialakítása a Dísz téren, a Vérmező rendezése és bevonása a kerületi sportéletbe, új mélygarázsok építése, a vári Polgárváros lakófunkciójának megerősítése. A program továbbra is épít a közlekedésfejlesztési beruházások folytatására, a folyamatos és ösztönzött városrehabilitációs programokra.

Az előző, 2010-14 közötti ciklusban uniós támogatások felhasználásával évtizedes adósságokat sikerült törleszteni, éppen ezért az önkormányzat fokozottan készül a 2020-ig igénybe vehető támogatási periódusra.

Szeleczky Szilvia irodavezető a 2015-19. közötti gazdasági programról elmondta, hogy a jövőre vonatkozó önkormányzati feladatokat és stratégiai célokat a társadalmi, gazdasági feltételek mentén, az állami és fővárosi fejlesztések és tervek figyelembevételével fogalmazták meg.

Tímár Gyula (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a program nem statikus fejlesztési terv, hanem az eddigi eredményeket alapként használva, hosszabb távra meghatározza a kerület előrelépésének elvi hátterét. Bemutatja a jelenlegi állapotokat, a természeti, gazdasági és társadalmi adottságokat, valamint elérhető jövőképet és stratégiai célokat határoz meg. Mivel a kerület nem önálló egység, így a fővárosi és állami szándékok is befolyásolják a működését: ilyen a Nemzeti Hauszmann Terv, amely alapjaiban meghatározza a Vár sorsát. Kérdéses a Déli pályaudvar, a várfalak és a várbarlang-rendszer jövője, de a már folyamatban lévő beruházások, így a fonódó villamos kialakítása, és a Széll Kálmán tér átépítése is befolyásolja a helyi döntéseket. A tervezet Tímár Gyula szerint kiváló alapja lehet a következő évek költségvetéseinek.

Váradiné Naszályi Márta értékesnek nevezte az anyagot, külön is kiemelte, hogy a tervezet foglalkozik a fővárosi- és állami fejlesztésekkel. Nehezményezte ugyanakkor az előzetes egyeztetések hiányát, illetve azt is, hogy az anyagban nincs szó a kiadatlan üzletekről, a gazdaságélénkítésről, a működési költségek visszafogásának hátteréről, és arról sem, hogyan szándékozik az önkormányzat bevonni a lakosságot a tervek megvalósításába.

Veres Dávid (DK) és Gallowich Margit (LMP) is egyetértett azzal, hogy kevés idő volt a tervezet áttekintésére. Gallowich Margit felvetette, hogy korábban a Hattyú-házban ki lehetett volna alakítani a kerület szakrendelőjét.

Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese szervezési és hatósági igazgató elmondta, hogy nincs szó a szakrendelő költöztetéséről, a lakosság ugyanis elégedett az intézmény jelenlegi elhelyezésével. Emlékeztetett: a szakellátás állami feladat, amit az önkormányzat éppen a kerületiek érdekeit szem előtt tartva vállalt magára.

Dr. Nagy Gábor Tamás ezzel kapcsolatban kiemelte: a főváros be akarta zárni a Maros utcai szakrendelőt, amennyiben az önkormányzat nem lép közbe, a szakorvosi járóbeteg ellátás a kerületből nehezebben elérhető János kórházba került volna. A ciklusprogrammal kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta: az évek óta a kerületet jellemző, kiegyensúlyozott gazdálkodás biztos alapot ad a következő öt év fejlesztéseinek. Ugyanakkor a gazdasági program valójában egy tervezet, ami megmutatja, hogyan képzeli el az önkormányzat a városrész jövőjét. A 2019-ig tartó gazdasági programot a képviselő-testület 9 igen, 3 nem szavazat, és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Szigorodik az éjszakai nyitva tartás rendje:
Felülvizsgálta a képviselő-testület az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjét. Dr. Nagy Teodóra jegyző a rendeletmódosítás indokairól szólva elmondta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmát megfogalmazó törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak további korlátozások bevezetésére. A fogyasztóvédelem ideiglenesen bezárhatja azt az üzletet, amely megsérti az éjszakai nyitva tartás szabályait, ezt a jogosultságot veszi át az önkormányzat saját rendeletében. Veres Dávid szerint értelmetlen és értelmezhetetlen a törvényi szabályozás, ezért az ehhez kapcsolódó kerületi rendeletmódosítás sem támogatható. A rendeletmódosítást 9 igen, 3 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el a képviselők.

Utcát neveztek el XIV. Ince pápáról:
A képviselő-testület döntése értelmében, az Ibolya utca a jövőben XIV. Ince pápa nevét viseli. A változtatás indoka, hogy a pápa (Benedetto Odescalchi) a törökellenes összefogás egyik motorja volt, történelmi szerepet vállalt Buda 1686-os felszabadításában. Szobra a Hess András téren, az Ibolya utca közelében található. 
(Várnegyed)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr647441744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása