Nagyobb méretű képekért kattintson a képekre.

DSCN8424.JPG DSCN8428.JPG DSCN8441.JPG
DSCN8445.JPG DSCN8449.JPG DSCN8450.JPG
DSCN8451.JPG DSCN8457.JPG DSCN8466.JPG

Felavatták gróf Bethlen István szobrát

Október 7-én hétfőn avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Gábor Tamás polgármester az egykori miniszterelnök, gróf Bethlen István szobrát a Szent György téren. Az egészalakos szobor Stremeny Géza alkotása.

Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere a szoboravatón tartott köszöntőjén elmondta, hogy ez a nap a hazatérés napja volt, mert gróf Bethlen István visszatért a mindenkori miniszterelnöki hivatal, a Sándor-palota közelébe. Herencsény, Székelyudvarhely, Gernyeszeg és Kisbér után végre Magyarország fővárosában is áll egy Bethlen István szobor - mondta.

A polgármester úr kijelentette, ha az ember nem ismeri jól a történelmét, ha hamisított képet vesz alapul, akkor nem fog eligazodni a jelenben sem. Hangsúlyozta, hogy a mostani szoboravatás kifejezi az utókor elismerését és háláját, mert a néhai miniszterelnök elhatározta, hogy megment egy országot, és meg is tette azt.

Gróf Bethlen István 1921-ben a trianoni békediktátum aláírása után irányította az országot és hajtotta végre gazdasági konszolidációs programját. 1931-ig volt a Magyar Királyság miniszterelnöke.

Bethlen István születésének 139. évfordulóján, ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy az egykori miniszterelnök hivatalba lépésekor az ország minden fronton vesztésre állt, de irányításnak köszönhetően az ország kilábalt a háború okozta válságból. Politikájának köszönhetően a külföldi hiteleket nem jóléti intézkedésekre, hanem munkahelyteremtő beruházásokra költötte, melynek eredményeként az ország egy évtized után talpra állt, helyreállt a rend, a széthúzás helyébe összefogás lépett.

Az egykori miniszterelnökről Orbán Viktor elmondta azt is, hogy egy olyan „reálpolitikus" volt, aki amellett, hogy egyszerre ki tudta vívni a bal- és jobboldal elismerését, egyik - akkoriban divatos - politikai eszmerendszer és szélsőségesség pártolója sem volt: nemet mondott a kommunizmusra, a nemzetszocializmusra, az antiszemitizmusra, a zsidótörvényekre és a háborúra. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Bethlen Istvánnak nemcsak egy szoborral, hanem tanácsainak megfontolásával is tartozik az ország.

A beszédeket követően Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Gábor Tamás együtt tárták a közel 600 fős ünneplő tömeg elé az egészalakos szobrot.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr765555610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása