A budai Vár sorsa nemzeti ügy. 

Április 3-án átadják az eredeti pompájában felújított Várkert bazárt, ahol legkésőbb a nyár végére Budapest új, XXI. századi színvonalú kulturális központját alakítják ki – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Gábor Tamás (Fidesz–KDNP), Budavár polgármestere.

NGT.jpg

Áprilisban átadják a felújított Várkert bazárt. Nemrég egy végső határidőt megállapító kormánydöntés alapján mégis olyan hírek röppentek föl, hogy augusztusra csúszhat az avatás. Mi az igazság?
Április 3-án lesz az ünnepélyes átadás, ez egyben az Ybl emlékév nyitórendezvénye is. Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a felújított Várkert bazár műemléki részei a nagyközönség előtt is megnyílnak, ezt követően a munkálatok folytatódnak. Ez teljesen természetes egy ilyen csodaszámba menő gyorsasággal, alig több mint egy év alatt elkészülő rekonstrukciónál. A beruházás műszaki-adminisztratív része, a vendéglátó- és kiállítóhelyek megpályáztatása, a rendezvényterem berendezése több hónapig tart. Meg kell várni, hogy teljesen megszilárduljon a mélygarázs és a rendezvényterem betonteteje, hogy a korábban a Várhegy gyomrából kibányászott több százezer tonna földet vissza lehessen hordani, majd Erzsébet királyné, azaz Sissi kertjét eredeti pompájában kialakítani.

– Mindezt nem lehetett tudni tavaly ilyenkor?
Szerettük volna befejezni, és a munka fő részét le is zárjuk. A realitás viszont az, hogy intézményként a tényleges működését csak hónapokkal később kezdheti meg. A pótlólagos állami támogatással együtt csaknem tízmilliárdos beruházásnál a műemléki helyreállítás, majd a működtetés és fenntartás állami feladat, a kapcsolódó létesítményekért, a közlekedésért pedig a budavári önkormányzat mint a közlekedési operatív program kedvezményezettje felel. Hozzánk tartozik a lift, a mozgólépcső és a mélygarázs működtetése. A kormány ezen felül rendbe hozza még Semmelweis Ignác szülőházát, viszont a közműveket, a környező utakat mi újítjuk fel. Így a beruházás második ütemében megújul a Lánchíd utca és az Öntőház utca is.

– Mi lesz itt, ahol a nyolcvanas évek elején még tömegek kígyóztak az Ifipark előtt?
A Lánchíd utca díszburkolatot kap, és emelt útpályát alakítunk ki a korzóról a közlekedési sávba áthelyezett biciklisávokkal. Forgalomcsillapított övezet lesz, a gépjárművek óránként legfeljebb 30 kilométeres sebességgel haladhatnak majd. Az eddigi átmenőforgalom és a tabáni csomópont is jelentősen átalakul. Lehetnek nagyszabású rendezvények a föld alatti többfunkciós központban, a királyi kertben vagy a bazársoron. Olyan nagy koncertek, mint az Ifiparkban voltak, természetesen nem lesznek, de kulturális események sokaságával számolunk.

Forrás / Fotó: Magyar Nemzet/ Tóth Tibor

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Képek:
(köszönjük BDzsH_88-nak)

Címkék: Várbazár Várkert bazár

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr35848621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikszer 2014.03.08. 02:15:13

Köszönöm a választ.
Sajnálom, hogy ilyen igénytelen betonköveket raknak le. A Batyi többet érdemelne és az itt élő emberek és az ide látogató turisták is.
süti beállítások módosítása