Javában zajlanak a Budavári Önkormányzat által finanszírozott útfelújítások a Várban, a Hess András tér és a Szentháromság tér után nemrégiben a Szentháromság utcában is megkezdték az új kőburkolatok kialakítását. Hamarosan a Krisztinavárosban és a Tabánban is megjelennek az útépítők: a Mikó és a Pauler utca, illetve a Kereszt utca burkolata újulhat meg a kerület beruházásában.

DSCN2632.JPG

A Hess András tér után április elején a szomszédos Szentháromság téren, a hónap közepén pedig a Szentháromság utcában is megkezdődött az útpálya és a járdák átépítése. A kivitelező Penta Kft. tájékoztatása szerint a Hess András téren az új járdaburkolat 70%-ban elkészült, tehát főként útépítési munkák, illetve ezzel összhangban víz- és csatornaépítési feladatok vannak még hátra. Az út és a járda a Tárnok utcához hasonlóan egy szintbe kerül, a két részt a burkolatba épített folyókák fogják jól láthatóan elkülöníteni.

A folyókák rácsozata – szemben a korábbi felújításokkal – kő helyett fémből készül, a szegélyeket pedig gránitból alakítják ki. Csak az utolsó fázisban, júniusban kerül sor a Hess András tér kertészeti rendezésére, azt követően, hogy kiépítették a „zöld sziget” mészkőszegélyeit.

A Szentháromság utcában a páratlan oldalon kialakított új járda készültsége már 90%-os. Bontás alatt áll a régi útpálya, illetve a páros oldali járda – az egy szintbe helyezett út és járdák rekonstrukciójával várhatóan június elejére lesznek készen. Új parkolósávokat is kialakítanak az utcában, a  gyalogosfelületek védelmében pedig parkolásgátló oszlopokat fognak kihelyezni.  

A Szentháromság téren a járda egy része készült eddig el, valamint az útburkolat Tárnok utca felőli átkötése. Mielőbb át kívánják adni azokat az útszakaszokat, amelyeket a 16-os buszok használnak: bár a tervek szerint a tér átalakítása június végig zajlik, a buszközlekedés eredeti rendjét már június első felében szeretnék visszaállítani. Jelentősen ki fognak bővülni a tér gyalogosfelületei, különösen a Magyarság Háza előtti részen. Itt, a hely központi jellegét kiemelve nem vágott bazalt nagykocka, hanem gránitlapburkolatot kap a tér, illetve a Szentháromság-szobor közvetlen környezetét legyezőszerűen lerakott bazalt kis kockakő és mészkőlapok fogják díszíteni. Folyamatban van a Kard utca, a Hajadon utca, és a Dárda utca útburkolatai felújításának előkészítése is. A munkálatok várhatóan nyár elején indulhatnak meg. 

A krisztinavárosi Mikó utca és a Pauler utca is  hamarosan megújulhat, itt is javában zajlanak az előkészítési munkálatok, jelenleg még a közbeszerzési eljárás folyik. A tervek szerint májusban – kapcsolódva a Naphegy utca már befejezett felújításhoz – a tabáni Kereszt utca burkolatcseréjét is elvégzik.

A munkálatok pontos kezdési időpontja – a krisztinavárosi felújításokhoz hasonlóan – a közbeszerzési eljárás eredményhirdetését követően lesz ismert.

Címkék: Krisztinaváros Vári útépítés Útépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr656084575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása