A modern reneszánsz derült idomai, Ostromok és hétköznapok, valamint Egy építkezés képei címmel nyíltak meg az első időszaki kiállítások a Várkert Bazár déli palotáinak felújított termeiben. A kiállítások a felújítás II. ütemének munkái alatt is látogathatók, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

 

Várkert bazár..png
A déli palota Dunára néző termeiben Ybl Miklós gazdag munkásságából látható válogatás, illetve a Várkert Bazár építkezésének története tárul az érdeklők elé. A tárlaton Ybl fővárosi épületeire vonatkozó tervek, archív fényképek másolatai, illetve egyetemi hallgatók által készített makettek sorakoznak. A kiállítás a legnagyobb részletességgel – érthető módon – a mester egyik fő művével, a kiállítás helyszínét adó Várbazár építéstörténetével foglalkozik. Ennek a résznek külön érdekessége, hogy a helyreállítás során az épületről levett díszítmények, építészeti tagozatok vehetők szemügyre közelről, továbbá bepillanthatunk a rekonstrukció műhelytitkaiba. Az Ybl-kiállítás egyik fő darabja, az északi pavilont egykor díszítő, színes Zsolnay kerámialapokból készült falkép töredékes óriás-puzzleként fekszik majd az északi, úgynevezett loggiás udvar kövezetén.

A Budapesti Történeti Múzeum régészei a Várkert Bazár kivitelezési munkálataihoz kapcsolódóan, 2012 és 2013 folyamán mintegy 750 évet átölelő, nagyszámú és sok szempontból egyedülálló leletanyagot tártak fel. A középkortól a török hódoltság korának végéig számos lelet fellelhető a kiállításon. Ékszerek, ezüstpénzek, edények, munkaeszközök és faragott kövek mellett, egy eredeti szemekből álló kályharekonstrukció is látható. A hétköznapi tárgyakon túl, az elmúlt évek legnagyobb ásatásából származó hódoltság kori fegyverleletet is megcsodálhatják az ide látogatók. A legkülönlegesebb tárgy mind közül az a női alakot formáló, csontnyéllel ellátott bicska, amely magával ragadó szépségével a szakemberek szívét is megdobogtatta. A kiállítótérben számos fénykép, rekonstrukciós rajz, QR-kódos okos telefonalkalmazás, és az épületrészletekről lézerszkenneléssel készült három-dimenziós film is segíti a tájékozódást az ásatási területen.

A műemléképület rekonstrukciójának történetét beszéli el képekben az a fotókiállítás, aminek anyagát az egyik kivitelező, a Swietelsky Magyarország Kft. készítette. Az építkezés különböző fázisait bemutató összeállítás jól illusztrálja a nagy léptékű, jelenleg is zajló átalakulás folyamatát.  


Csontváry-kiállítás nyílik nyáron Állandó kiállításnak nem ad helyet, azonban az ország legnagyobb, időszaki kiállító tereként idén nyáron egy régóta várt Csontváry-tárlatnak, jövőre pedig az I. világháborúról megemlékező, két éven át nyitva tartó centenáriumi kiállításnak helyszíne lesz a Várkert Bazár – jelentette be L. Simon László kormánybiztos.

Címkék: kiállítás kiállítások Várkert Várbazár Várkert bazár

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr206143041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hoppel Poppel (törölt) 2014.08.31. 20:15:38

Jó lett a Várkert bazár (miért is bazár a neve?), de néhány kérdésem lenne.

Miért nincs minden lépcsőnél korlát?

Miért akarnak vadszőlőt futtatni a szép terméskő falakra? A feljáró rámpán azokat a dizájnrozsdás vasládákat komolyan gondolták? Elképesztő ronda, nem való ide, és persze abban is vadszőlő virul - MINEK?

egyker 2014.09.01. 11:03:07

@Hoppel Poppel:
Kérjük bejelentését közvetlenül az Önkormányzatnak szíveskedjen megtenni:
www2.budavar.hu/index.php?node=static&id=117

Üdvözlettel: egyker.blog
süti beállítások módosítása