Nyár végéig a jelenleg zajló közlekedésfejlesztési beruházások jelentős része lezárul, a Várkert Bazárnál épülő mélygarázst és lifteket, valamint a megújuló Lánchíd utcát is birtokba vehetjük nagyjából négy hónap múlva – derült ki a képviselő-testület által megtárgyalt helyzetjelentésből. A képviselők a legutóbbi, április végi ülésükön nem csak a közlekedésfejlesztési projekt előrehaladásáról készített összefoglalót, hanem a zárszámadást is elfogadták, amely tükrözi: a stabil pénzügyi háttérnek köszönhetően biztos lábakon áll az önkormányzat gazdálkodása.

Elfogadta a képviselő-testület a „Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése” című, uniós támogatású projekt előrehaladásával kapcsolatos beszámolót, amely rámutatott arra: a kormány februárban hozott döntése alapján tovább bővíthették a programot a Várkert Bazár előtti közforgalmú hajókikötő építésével, a Szarvas tér és a Clark Ádám tér közötti vízvezeték kiváltásával, a Rudas fürdő előtti új villamosmegálló kialakításával, valamint az Öntőház utca környezetrendezésével. A megújuló Várkert Bazárhoz kapcsolódó közlekedésfejlesztési elemek közül a mozgólépcső már elkészült, míg a többi feladat, például a mélygarázs építése, az északi pavilonhoz kapcsolódó liftek, illetve a mozgólépcső és a Várterasz közötti felvonó kialakítása augusztus 29-ig befejeződik. A Lánchíd utca átépítése – melynek során teljesen megújul az útpálya és a járda, kerékpárút készül, új közműveket fektetnek, továbbá a Várbazár előtt egy villamosmegállót is kialakítanak – szintén elkészül augusztus végéig.  Már zajlik a Friedrich Born rakparti közforgalmú hajókikötő kivitelezése, amit várhatóan május végéig át is adnak. Az Öntőház utca rendezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van, a beruházás várhatóan ez év végéig megvalósítható.

Szintén 2014 végéig kell elkészülnie a Rudas fürdő előtti új villamosmegállónak. A budavári gépjármű-beléptető rendszer korszerűsítése már megtörtént, míg a gyalogos információs és tájékoztató rendszer kiépítésére a tervek szerint még idén sor kerül.

Hasonló ütemezéssel zajlana a várfal menti liftek építése a Gránit lépcsőnél (Szentháromság utca), a Korlát utcánál (Lant utca), a Lovas utcai parkolónál (Anjou bástya, Országház utca), valamint a Budapesti Történeti Múzeum belső udvarában. A liftek környezetében az előzetes terveknek megfelelően térfigyelő kamera-rendszert is telepítenének. A projekt keretében lecserélnék a Várban közlekedő, különösen rossz állapotú buszokat, ezért kérték az elektromos és dízel buszok beszerzéséhez szükséges forrás biztosítását a Közlekedési Programok Irányító Hatóságtól. A szervezet jelezte, hogy az eredményesen lefolytatott közbeszerzési eljárásokat követően – melyeket az önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központtal közösen már elindított – kérelmezni fogják a Nemzeti Fejlesztési Kormánybiztosságnál a plusz forrás előteremtését.

A Várkert Bazár megújításával kapcsolatban – ami szorosan összekapcsolódik a közlekedésfejlesztési feladatokkal – a kerület polgármestere elmondta: az épületegyüttes rekonstrukciójával a beruházás első üteme lezárult, ami óriási siker nem csak a kerület, hanem a főváros és az egész nemzet számára. Dr. Nagy Gábor Tamás emlékeztetett arra, hogy a Várbazár évtizedekig egy elhanyagolt, rendezetlen, lepusztult hely volt, ám rövid idő alatt, a kormány támogatásával, feszes határidők mellett történő előkészítés és végrehajtás nyomán sikerült újjávarázsolni a műemléket a mester, Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára. A testületi vitában Váradiné Naszályi Márta (Párbeszéd Magyarországért) úgy fogalmazott, hogy a Várbazár megújítása az évtized legnagyobb lehetősége az önkormányzat számára, ugyanakkor kitért arra is: hiányolja a beruházással összefüggő közérdekű adatok nyilvánosságát, illetve a környéken élők megfelelő tájékoztatását. A képviselő felvetése kapcsán Vágó Margit projektvezető jelezte, hogy a szigorú uniós előírásoknak megfelelően közzétették az önkormányzat által kötött szerződéseket a www.budavar.hu honlapon. A lakossági fórumok szervezése a kivitelező Swietelsky Kft. feladata, de az önkormányzat is részt vesz a lakók tájékoztatásában.

Címkék: fejlesztések Várkert Budai vár

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr126141965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása