Az I. kerületben nagyobb volumenű növényvédelmi munkálatokat hajt végre a FŐKERT lepényfa gubacsszúnyog ellen.

A Palotai úton 2014.05.30-án hajnalban a lepényfák, 2014.06.02.-től az örökzöldek permetezését kezdik el.

Főkert01.jpg

A tövises lepényfát (Gleditsia triacanthos L.) Budapest parkjaiban és fasoraiban régóta ültetik, de tövisei és hosszú lapított termése miatt nem terjedt el nagyobb mennyiségben.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. 2001-ben Gleditsia triacanthos ’Sunburst’ és Gleditsia triacanthos ’Skyline’ lepényfa fajtákat (150 db) ültetett az I. kerületi Palota útra. Ezekre a fajtákra azért esett a választás, mert szép, széles kúpkoronájú, laza ágrendszerű, fényes, zöld, ősszel aranysárga lombú fák. Legnagyobb előnyük, hogy tövistelenek és termésük általában nincs.

2004 tavaszán e fák minden egyes hajtásán a levelek erősen deformálódtak, gubacsosodtak. A gubacsok kb. 5 mm nagyságúak, hasasak, kissé csúcsosodó formájúak, eleinte zöld, majd vörös, illetve barna színűek, melyek le is hullnak. 

Ezt a tünetet kis mértékben már 2002-ben és 2003-ban is észleltük. Erős károsítás esetén a fa díszítőértéke csökken, a több éven át károsított ágak – elsősorban a fiatal fáknál – elhalhatnak.

A gubacsokban fehér, sárgásfehér, időnként rózsaszín, lábatlan, nyűszerű lárvák (max. 6 mm) táplálkoznak, a lárvák száma gubacsonként egy és hat között változik.

Irodalmi adatok és saját megfigyeléseink szerint évente több nemzedéke fejlődik. A lárvák a gubacsban bábozódnak, a bábok pirosas-barnák. A gubacsszúnyogok barnás színűek, 3-4 mm nagyságúak.

A lepényfa gubacsszúnyog elleni védekezésre kontakt és szisztemikus hatású rovarölő szereket alkalmaznak tapadásfokozó felhasználásával. Az alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr406228579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása