A kulturális örökség napjain tematikus sétára hívta a Budavári Önkormányzat a kerület épített öröksége iránt érdeklődőket. Janotti Judit műemléki felügyelő vezetésével a résztvevők az önkormányzat beruházásában megújult vári műemléképületek történetével ismerkedhettek meg.

Az evangélikus templomtól induló séta elején Janotti Judit a Budai Vár történetével ismertette meg az érdeklődőket. Megtudtuk, hogy IV. Béla a tatárjárás után kezdte meg e terület betelepítését. Zsigmond király uralkodása alatt a Vár déli részén a Budai Nagyboldogasszony templom környezetében a németek, az északin, a Mária Magdolna templomnál a magyarok laktak. Már akkor is kiváltság volt a Várban élni, nem véletlen, hogy csak a tehetősebbek tudtak itt házat venni.

Bécsikapu.png
Eleinte egyemeletes házak épültek, egy telekre sokszor két ház jutott. Így volt ez a Bécsi kapu tér 5.,6. és 7. esetében is. Az épületeket 1686 után összevonták, a telkeken barokk palotákat alakítottak ki. Az épületek felújítása jelenleg is zajlik: a tetőcsere és a külső homlokzat renoválása után a belső homlokzatokat és a nyílászárókat, valamint a függőfolyosót újítják fel. Az érdeklődők belülről is megnézhették az épületeket, mint ahogyan a Bécsi kapu tér 8. számú ház udvarát is. Ennek érdekessége többek között az a védett szőlőtőke, amely a mai napig terem.

Táncsics M utca.png
A Bécsi kapu térről a séta a Táncsics Mihály utcába vezetett. Az egykor Zsidó utcának is nevezett területen a 26-os számú épületben eredetileg zsidó imaház, a 23-ban pedig középkori zsinagóga működött. A 16-os számú ház értékes barokk homlokzata már korábban megújult, az udvari részt most újították fel. A közelmúltban került vissza a magyar állam tulajdonába a Táncsics utca 9., a klasszicista laktanya és barokk udvaros lőportár helyén volt az első királyi székhely és pénzverde. Az épület igazi nemzeti emlékhely, hiszen itt raboskodott Táncsics Mihály és Kossuth Lajos is.

Vörös sün.png
A Vár egyik legértékesebb épülete a Vörös Sün ház, amelyben 1785-ig működött a vár egyetlen fogadója, a „Vörös sünhöz”. A középkori lakóház Hess András téri oldalán az emeleti részen bálokat, színházi előadásokat is tartottak. Az épület felújítása jelenleg is tart, a Táncsics utcai frontja kváderezett vakolatot kapott, azaz a vakolt falon festéssel imitálják a kváderköveket. A séta résztvevői maguk is kipróbálhatták a kváderfestést Payer Károly restaurátor felügyelete mellett.

Dísz tér.pngA Dísz tér egyik ékessége a 12. számú ház, ahol tardosi mészkő függőfolyosók találhatók. A séta során szóba került a 3. számú épület, erről kiderült, hogy az önkormányzat már döntött a felújításáról, míg a 4. és 5. számú épületet a hírek szerint a tulajdonos zenepalotává alakítja.

Városháza.pngA kulturális örökség napjai alkalmából a polgármesteri hivatal Kapisztrán téri épülete is megnyílt az érdeklődők előtt. A hivatal új főépítésze, Csány Éva által vezetett bejáráson a látogatók sok érdekességet megtudhattak az épület történetéről, valamint a belső tereket díszítő képek, szobrok, domborművek eredetéről. 

Címkék: felújítás műemlékház

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr486755597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása