A Vérmezei kutyások összefogásával vasárnap megtisztították a Vérmezőt a kutyaürülékektől.

"Vasárnapi ebéd készítése helyett 8 ember és 5 kutya szedte össze ezt a kb. 30-40 kg közötti kutyaürülék mennyiséget a Vérmezőről...szívesen tettük mert nálunk otthon is rend van a lakásban!!!  

Remélem akiknek kell helyre teszik magukat ezzel kapcsolatban és naponta 2x lehajolnak a cuccért...én ma megtettem 250-szer"   - Olvasható a Pavlovics Rita bejegyzésében.

 

vermezo.jpg

 

A kutyaürülék veszélyes:  A bélférgek petéi a bélsárral kerülnek ki a környezetbe. Mivel néhány hét kell ahhoz, hogy a peték kifejlődjenek, így nem a friss, hanem a száraz ürülék, illetve annak a pora a veszélyesebb.

Városban a hobbyállatok, közöttük elsősorban a legnagyobb számban tartott macskák, kutyák parazitái (például bolhái) és ürüléke közvetíti leginkább a fertőzést.

A probléma súlyosságára jellemző az alábbi néhány adat: Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, ebből több százezer a fővárosban. Csak Budapesten naponta 60 tonna kutyaürülék kerül a közterületre, mely évente 21900 tonnát tesz ki.

A kutyapiszok (illetve annak petéket is tartalmazó pora) gyakorlatilag beteríti a parkokat, a játszótereket, a járdákat és a kerteket. Jut belőle természetesen kedvenceink szőrére, nyálába is, így szinte mindenhol találkozhatunk vele.

Nyugaton már természetes, hogy a gazdik zacskókba szedik kedvenceik ürülékét a sétáltatáskor, de sajnos, Magyarországon még teljesen honosult meg ez a kultúra: a kutyatartók többsége a bélférgesség és a bolhásság problematikáját nem érzi át, és a kutyapiszkot nem takarítja fel kutyája után.

A féregpetéket terítő ürülék leginkább a gyermekeket veszélyezteti. Ők vannak a leginkább "talajközelben", a játék közben a játszótereken, parkokban és a kertekben rengeteg piszkot összeszednek a kezükre, arcukra, szájukba is, sőt, sok gyereknek szokása a földevés, így a legváltozatosabb módokon fertőzik magukat. Sokan kölyökkutyákat csókolgatva, simogatva fertőződnek a bélférgek petéivel, és nagyon sok kedvenc kutya, macska nincs eltiltva a gazdik ágyától sem. Így nem csoda, ha - az epidemiológiai vizsgálatok szerint - a lakosság közel harmada fertőződik élete során.

Címkék: kutya Vérmező

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr847209501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása