A Batthyány Lajos Általános Iskola valamint a Szent Gellért Gimnázium csapata nyerte meg a Budavári Önkormányzat által az I. világháború kitörésének centenáriumán meghirdetett történelmi versenyt. A nyertes csapatoknak az önkormányzat április 10-12 között a Doberdó-fennsíkra szervez 3 napos kirándulást.


A Budavári Önkormányzat az I. világháború kitörésének centenáriumán történelmi vetélkedőt hirdetett a kerületi iskolák számára. A meghirdetett versenyre 10 iskolából 48 csapattal 178 diák jelentkezett. A verseny első fordulójának felkészítőjeként több mint 150 diák látogatott el a Lajta Monitor Múzeumhajóra, az első forduló eredményének kihirdetésekor a diákok a Tabáni Kinotékában és a Petőfi Sándor Gimnáziumban tekinthették meg a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet. A második fordulóban a gyerekeknek korabeli újságot kellett szerkeszteniük és ellátogattak a Bajor Gizi Színészmúzeumba, valamint az Országgyűlés Könyvtárába is.


Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt az iskolák egy gálaműsoron is bemutatkoztak, amelynek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum adott helyet. A gálán elsőként Kovács Vilmos a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka házigazdaként köszöntötte a diákokat. Mint mondta, fontos, hogy mindenki megismerje a történelmet és emlékezzen az áldozatokra. Az I. világháborúról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy 3,8 millió magyar ember vonult be és közel két millióan megsemmisültek, 800 ezren pedig hadifogságba estek.


Nagy Gábor Tamás polgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti érdekek érvényesítésének nem eszköze a háború. Mint mondta, ez a vetélkedő, a hozzá kapcsolódó programok azt mutatták meg a gyerekeknek, hogy minden háború kegyetlen. - A háború mögött emberi és közösségi sorsok állnak. A gyerekek ebbe nyerhettek bepillantást az elmúlt hónapok során - mondta. Végezetül A polgármester is köszönetet mondott az iskoláknak és a résztvevő pedagógusoknak, diákoknak a munkájukért.


A mintegy két órás gálaműsorban fellépett többek között a Lisznyai utcai iskola, Budavári Általános Iskola, az Egyetemi Katolikus Gimnázium, a Kodály Zoltán Kórusiskola , a Toldy Ferenc Gimnázium, a Batthyány utcai iskola, a Petőfi Sándor Gimnázium, Kosztolányi Dezső Gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium. 


A történelmi verseny nyertesei: 
Első kategória: 
I. Batthyány Lajos Általános Iskola Batyisok csapata
II. Szilágyi Erzsébet Gimnázium Spárta csapata
III. Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola: Bárdos csapat


Második kategória 
I. Szent Gellért Gimnázium Salátabab csapata 
II . Szilágyi Erzsébet Gimnázium Boss csapata 
III. Petőfi Sándor Gimnázium Szurmay csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr727329552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása