Budapest 100

 2015.04.10. 12:21

Április 18-19. között immár ötödik alkalommal rendezi meg a Kortárs Építészeti Központ a száz éves épületeket bemutató Budapest100 programot, amelyhez idén is több I. kerületi lakóház és intézmény csatlakozik.

Köztük van a Szilágyi Dezsõ tér 4. alatti ház, amely helytörténeti különlegességekkel várja az érdeklõdõket. 2011-ben hirdette meg elsõ alkalommal az OSA Archívummal közösen a Budapest100 programot a Kortárs Építészeti Központ, amely arra kérte a fõvárosi 100 éves épületek lakóit, illetve használóit, hogy egy hétvégére nyissák meg kapuikat a nagyközönség elõtt. Sõt, ha tehetik, programokat is szervezzenek a centenáriumuk alkalmából.

bp100.jpg


A kezdeményezés évrõl-évre több érdeklõdõt vonz, tavaly 20 ezren járták be az évszázados épületeket. Idén már az ötödik Budapest100-at rendezik, amely számos újdonsággal szolgál: mivel az I. világháború miatt 1915-ben aránylag kevesebb házat adtak át, így a szervezõk úgy döntöttek, hogy az 1914-15-ben épült, a korábban már felkért, de még nem csatlakozó, valamint a kezdeményezésben egyszer már részt vett épületek jelentkezését is elfogadják.

Az I. kerületbõl az április 18-án és 19-én bejárható 100 éves épületek között van a Szilágyi Dezsõ tér 4. szám alatti bérház, amelynek helyén 1911-ig a copf stílusú Höhn-Schuhmayer ház állt. Itt mûködött Stehlich József hentesüzlete és a Jackel Antalné péksége. A ma is látható bérházat a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárát igazgató Förster Nándor megrendelésére Kopeczek György tervezte, építése 1913-ban fejezõdött be. A magyar szecesszió egyik legszebb képviselõjének számító épületben lakott Erdõbaktai Gottesmann Antónia zongoramûvész és férje Umrao Majithia Singh nyelvészprofesszor. Itt született meg 1913-ban gyermekük, a világhírû festõ Amrita Sher-Gil. 1922-1928. között Bartók Béla is otthonának mondhatta a házat.

A Budapest100 keretében április 18-án, szombaton 10:30 - 11:30 között filmvetítést tartanak, 11:30-tól Sugár Péter építész építészettörténeti sétára invitálja a látogatókat. Kettõtõl háromig ismét vetítés lesz, közben Huszár Boglárka fotókiállítása is megtekinthetõ, majd háromtól indul a múltidézõ háztörténeti séta. 16:00 - 17:00 között Markovits Éva mûvé- szettörténész idézi fel Amrita Sher-Gil életét, ezt követõen Bartók szelleme címmel Nagy Dániel zeneesztéta tart elõadást zenei illusztrációkkal.

A napot a Flautett Kamaraegyüttes fuvolakoncertje zárja. Másnap megismétlik a programokat. A pontos idõpontokról, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó I. kerületi épületekrõl a www.budapest100.hu oldalon olvashatók további információk. (Várnegyed)

Címkék: Budapest Budapest 100

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr177355958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása