"Sikerült azonosítani a május 12-én megtalált magyar katona maradványait” – mondta dr. Töll László ezredes a Várkert Bazárnál tartott sajtótájékoztatón június 20-án délelőtt.

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője elmondta: a ruhamaradványokból, a ruhagombokból, illetve az azonosítójegyek alapján tudták megmondani, hogy német és magyar katonák fekszenek az építkezési területen. A feltárás során egy magyar és négy német azonosítójegy került elő. A megtalált katonák a második világháborúban, Budapest ostromakor eshettek el, valamikor 1945. január közepe és február közepe között. 

honvédelem.jpg

A magyar katonát, akit sikerült azonosítanunk, Huba Józsefnek hívják, budapesti lakos volt. A katonát a budaörsi német-magyar katonai temetőben fogják végső nyugalomra helyezni” – mondta az ezredes. Töll László úgy véli, hogy mindenhonnan kerülhetnek még elő katonai maradványok, mert Budapest ostroma alkalmával több tízezer katona esett el.

Töll László elmondta: a Várkert Bazárnál talált katonákat nagy valószínűséggel a polgári lakosság temette el, mert ha katonák temették volna el őket, az azonosítójegyeket elvitték volna, illetve a németeknél letörték volna azok felét. Ha szovjet katonák temették volna el őket, akkor mindent összeszedtek volna tőlük − tette hozzá. Az ezredes azt is elmondta, hogy a katonák biztosan Budapest 1945 januári ostroma során estek el, amikor a szovjetek olyan szűkre szorították az ostromgyűrűt, hogy a védők gyakorlatilag a budai Vár területére szorultak vissza. 

Honvédelem2.jpg
A négy német katonát illetően Töll László elmondta: azonosítójegyeiket elküldték a német társszervnek, amely majd átküldi az adatokat a honvédelmi tárcának. Annyi viszont már kiderült, hogy a négy katona a Mária Terézia SS-alakulatnál szolgált. Utóbbi alakulat jelentős részét magyarországi sváb fiatalokkal töltötték fel. Ennek értelmében az is lehetséges, hogy a német azonosítójeggyel rendelkező katonák között is van magyar. A német katonák felett a német állam rendelkezik, de az eljárásrend szerint a maradványok a budaörsi német−magyar katonai temetőbe kerülnek. Itt majd egy meghatározott időpontban eltemetik őket, nevüket pedig felvésik az ott lévő sztélére. 
Forrás/fotó: honvédelem online, Dévényi Veronika, archív

Címkék: katonák Várbazár Várkert bazár

A bejegyzés trackback címe:

https://egyker.blog.hu/api/trackback/id/tr566396761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása